eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Még mindig nem tudni, mi lesz a vasúti szárnyvonalak sorsa

A forráshiányos önkormányzatok nem tudják átvenni a MÁV-START Zrt.-től annak a 12 vasúti szárnyvonalnak a működtetését, amelyeket megszüntetni terveznek - mondta a Vasutas Települések Szövetségének elnöke. A MÁV-START szóvivője közölte: még folynak az egyeztetések a mellékvonalak működtetéséről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és az érintett települések képviselői között.

A közösségi közlekedés megszervezése nem az önkormányzatok, hanem az állam dolga - jelentette ki a Vasutas Települések Szövetségének elnöke az InfoRádióban. Csanádi István elmondta: 2007 decemberében tudták meg, hogy idén 38 vasúti szárnyvonalat szüntetnek meg, 12-t május elsejével, míg a többit az év végén.

A mezőhegyesi polgármester szerint nincs olyan épeszű településvezető, aki elvállalná egy ilyen, bezárásra ítélt szárnyvonal fenntartását, az önkormányzatok kétharmada ugyanis forráshiányos, így ez öngyilkos vállalkozás lenne.

Az érintett települések nem a szárnyvonalak működtetésére, hanem annak részfeladataira vállalkoznának: közmunkaprogramok keretén belül a vasúti pálya karbantartásában segédkeznének, megszerveznék az állomások mellékhelyiségeinek meszelését, tisztítását - közölte a Vasutas Települések Szövetségének elnöke.

Az érintett önkormányzatok egyelőre nem kaptak értesítést arról, hogy 12 szárnyvonal valóban megszűnik május 1-jétől, ezért Csanádi István abban bízik, hogy a döntést még átgondolják az illetékesek. A mezőhegyesi polgármester úgy tudja, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium még nem készült el a vonalbezárások hatástanulmányának értékelésével.

Ha egy ilyen horderejű döntést anélkül hoznak meg, hogy nem vizsgálják alaposan, milyen hatása van a helybeliek életére, az azt jelentené, hogy semmibe veszik az ott lakókat - mondta Csanádi István, aki nem tartja korrektnek, hogy még értesítést sem kaptak arról, mi fog történni. Az emberek egyelőre nem tudják, mivel közlekedhetnek a továbbiakban - fűzte hozzá a Vasutas Települések Szövetségének elnöke.

Még nincs végleges döntés

A 12, első körben megszűnő szárnyvonal esetében május 31-ig él a MÁV-START Zrt. szolgáltatói szerződése, így ezeken a szakaszokon a következő hónap végéig biztosan járnak még a vonatok - mondta az InfoRádiónak a vasúttársaság szóvivője.

Balogh-Fazekas Anita közölte: még tartanak az egyeztetések a 12 mellékvonal jövőjéről, egyelőre nincs végleges döntés, így nem lehet pontosan tudni, mi lesz a sorsuk.

Az egyeztetéseket nem a MÁV-START Zrt. koordinálja, így a vasúttársaság szóvivője a további 26, korábban bezárásra ítélt szárnyvonal jövőjéről sem tudott konkrétumokat elmondani.

Tájékoztatás nélkül

A Volán Egyesülés vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: nem tudja, melyik a bezárásra váró 12 mellékvonal, így azt sem, hogyan oldható meg a forgalom átvétele. Saslics Elemér közölte: a cég egyelőre nem kapott tájékoztatást a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól az ügyben.

Bár a GKM 2007. novemberi közleményében az állt: "a vonatközlekedés jövőbeni kiváltására hivatott, új autóbusz menetrendek is már december 9-étől életbe lépnek", Saslics Elemér nem tudta megmondani, hogy felkészültek-e és elegendő kapacitással rendelkeznek-e az új utasok szállítására.

A Volán Egyesülés vezérigazgatója később hozzátette: a GKM közleményében írtak megfelelhetnek a valóságnak, mert lehetséges, hogy a vasútvonalak forgalomáttereléséért illetékesek ismerik a Volán-társaságok kapacitását.

Ha valóban át kell venniük a szolgáltatást, akkor járataik nem a vasútvonalakkal párhuzamosan haladnak majd, hanem a lehető legrövidebb útvonalon kapcsolják majd be hálózatukba a vonatállomásokat - fűzte hozzá Saslics Elemér.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×