eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Gyurcsány: ha a parlamenti többség úgy dönt, leválthatja a kormányt

Ha ön és pártja úgy gondolja, hogy többségben van a parlamentben, ön bármelyik pillanatban leválthatja ezt a kormányt - mondta Gyurcsány Ferenc arra reagálva, hogy Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője hétfőn a parlamentben azt kérte tőle, kezdeményezzen bizalmi szavazást személyéről.

"Ha Ön és pártja úgy gondolja, hogy többségben van a parlamentben, bármelyik pillanatban leválthatja ezt a kormányt. Önnek nincs szüksége az én jóindulatomra, belátó egyetértésemre, tőlem nem kell kérnie semmit - fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette: "tegye meg, ami meggyőződése szerint lehetőségében áll, hiszen ha én kisebbségben vagyok, akkor önök többségben vannak". A miniszterelnök azt mondta, elintézhetné annyival Herényi Károly felvetését, hogy a magyar alkotmányos szabályozás alapján önnek tőle nem nagyon kell kérnie semmit, nyugodtan cselekedhet nyugodtan.

Leszögezte ugyanakkor, hogy ha az ellenzék így tesz, a nemzet iránt vallott elkötelezettségéből fakadó kötelessége megnevezni a jövendő kormány programját és az azt képviselő miniszterelnököt. Mint mondta, függetlenül attól, hogy neki milyen ajánlásokat tesz, Herényi Károly és a vele szövetséges, szerinte többségben lévő parlamenti erők átvehetik a kormányzást.

A miniszterelnök ehhez jó munkát, bölcsességet és elegendő szövetségest kívánt Herényi Károlynak.

Az MDF frakcióvezetője előzőleg napirend előtti felszólalásában közölte: pártjának számos indoka van arra, hogy azt kérjék a miniszterelnöktől, kezdeményezzen bizalmi szavazást maga ellen. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ideje túl drága, nem lehet újabb két évig bizonytalanságban tartani az országot.

"Tovább romlott az ország megítélése"

Herényi Károly emlékeztetett arra, hogy "láthatóan nagy zavart okozott az MSZP-frakcióban" az SZDSZ távozása, megfogalmazása szerint a kormányzás látszatát is alig sikerült fenntartani, az elmúlt egy hónapot az érdemi munka hiánya és a kapkodás jellemezte.

Nőtt a pénzügyi bizonytalanság, tovább romlott az ország megítélése, fokozódott a lakosság elégedetlensége - sorolta a frakcióvezető. Az MDF szerint a miniszterelnök személye immár gátja a tovább nem halogatható változások és reformok elindulásának, és a kormányfőnek jó ideje nincs többsége az országban. Herényi Károly hozzátette: annak kellene kiderülnie, hogy az Országgyűlésben megvan-e a többsége.

Gyurcsánynak nincs kétsége a politikai támogatást illetően

A frakcióvezető úgy látja, egy bizalmi szavazás pontot tehet a koalíciós válságra is, ugyanis "ha az SZDSZ bizalmat szavaz, akkor beismeri, hogy valójában nem ellenzéki szerepre készült, hanem féltve parlamenti pozícióját hajlandó asszisztálni a kormány bársonyos kormányzásnak nevezett semmittevéséhez".

Gyurcsány Ferenc reagálásában hangsúlyozta azt is, a szabaddemokraták és a szocialisták az elmúlt napokban úgy nyilatkoztak, hogy érdekeltek az önálló szocialista kormányzás sikerében. Mint mondta, "a politikai támogatottság tekintetében úgy általában nincsen kétségem".

A miniszterelnök azt mondta, a parlament olyan hely, ahol előbb-utóbb választ kapnak arra, hogy a kormányzati akarat érvényesítéséhez van-e többség. Közölte: jönnek a törvények, az előterjesztések, nem egyszer kell bizonyítani a többséget, hanem hétről hétre. Kiemelte: az országot szolgáló törvényeket fognak előterjeszteni és ahhoz többséget fogunk találni ebben a parlamentben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×