eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Török Gábor: "Ez egy lassú, fokozatos méreg is lehet"

Teljes kormánypárti vereség a népszavazás - mondta az InfoRádióban Török Gábor politológus. A Vision Consulting igazgatója kiemelte: a vereség hatására jelentősen meggyengülhet Gyurcsány Ferenc kormányfő legitimitása akár az MSZP-n belül is. Hozzátette: a Fidesz annyit tehet, hogy továbbra is nyomás alatt tartja a kormányoldalt.

Teljes kormánypárti vereséget hozott a vasárnapi népszavazás, ami azzal a következménnyel járhat, hogy jelentősen meggyengül a kormányfő legitimitása akár saját pártján belül is - mondta az InfoRádiónak Török Gábor politológus.

A Vision Consulting igazgatója kiemelte: az elmúlt fél-egy évben tapasztalható volt az elbizonytalanodás az MSZP-n belül arra vonatkozólag, van-e esély ezzel a miniszterelnökkel arra, hogy egy újabb választáson ismét kormányzati tényezők maradjanak.

Ez februárban csökkeni kezdett, de a mostani vereség ezt a bukási spirált ismét beindíthatja, sőt, fel is gyorsíthatja - tette hozzá.

A politológus hangsúlyozta: a kormány bukása az egyik lehetséges forgatókönyv, de nem automatizmus, és nem is túl valószínű forgatókönyv.

Ha ez az eredmény megrengeti a koalíciót, akkor lehet olyan forgatókönyvről beszélni, mint például az előrehozott választás - közölte Török Gábor. Hozzátette: ez egy lassú, fokozatos méreg is lehet.

Ha a kormány képes átvészelni ezt a mostani jelentős kudarcot, semmi változás nem lesz a magyar politikában - emelte ki.

A Vision Consulting igazgatója szerint a Fidesz lehetőségei korlátozottabbak, a győzelem ellenére is. Hozzátette: nem a Fideszen, hanem a kormányon fog múlni, hogy mi történik.

Az ellenzéki párt annyit tehet, hogy továbbra is nyomás alatt tartja a kormányoldalt, valamint kezdeményezésekkel próbálja erodálni a koalíció összetartását - vélekedett a politológus.

A Fidesz önmaga nem tudja elérni sem a kormányfő távozását, sem a koalíció felbomlását, ennyiben a helyzete nehezebb és korlátozottabb - emelte ki Török Gábor.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×