eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fűrész: Gyurcsány beszédében komoly taktikai hibák voltak

Mondanivalójukat tekintve Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egyaránt következetesek voltak, de a kormányfő kommunikációjában volt egy-két súlyos hiba - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő. Fűrész Gábor kiemelte: a népszavazás biztosan jár majd kormányzati és politikai változással.

A népszavazás tanulsága, hogy az emberek kiállnak az érdekeik mellett, és elmennek szavazni, ha olyan kérdések kerülnek napirendre, amelyek valóban foglalkoztatják őket - vélekedett Fűrész Gábor.

A politikai kommunikációs szakértő az InfoRádiónak kiemelte: komoly politikai helyzet, hogy több mint hárommillió szavazó egy irányba tette le voksát.

Fűrész Gábor szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is következetesen próbált viszonyulni a helyzethez.

A Fidesz elnökének a részéről jó döntés volt, hogy nem kizárólag pártpolitikai síkon értelmezte a helyzetet, hanem arról beszélt, hogy az emberek többsége győzött, ami azt tekintve igaz is, hogy olyan emberek is egyetértettek a díjak eltörlésével, akik pártpolitikai kérdésekben eltérő állásponton vannak.

Taktikai hibák

A kormányfő részéről az volt következetes, hogy már a magas részvételi adatokat látva, de az eredményt még nem ismerve idő előtt bejelentette, hogy a kormány végrehajtja a választói akaratot - fejtette ki a szakértő.

A miniszterelnök beszédében ugyanakkor volt egy-két komoly taktikai hiba - vélekedett.

Fűrész Gábor ezek között említette, hogy első beszédében Gyurcsány Ferenc megzsarolta a választókat azzal, hogy a kormány nem fogja megoldani a kieső bevételek pótlását, ami bosszú azokon, akik leszavazták a politikáját.

A késő esti beszédében elemezte az igennel szavazók motivációit, és arról beszélt, hogy hárommillió ember csak szűklátókörű, pénztárcaféltő motivációból ment el szavazni.

Egy politikusnak nem lenne szabad megengednie, hogy a személyes indulatai átkerüljenek a kommunikációba - hangsúlyozta a politikai kommunikációs szakértő.

"Nem maradhat következmények nélkül"


Horn Gábor nyilatkozata mutatja, hogy a kormánypártok is érzékelik, ez egy nagyon súlyos üzenet a választóktól a koalíció felé, és ez nem maradhat következmények nélkül - emelte ki Fűrész Gábor.

A szakértő szerint elkerülhetetlen, hogy kormányzati és politikai változás történjen a referendum után, még ha most ezt tagadják is a kormánypártok.

Válaszút előtt vana kormány, és fel kell tenni azt a kérdést, hogy a miniszterelnök személye alkalmas-e arra, hogy a 2010-es választásokon nyerjenek vele - vélekedett Fűrész Gábor. Hozzátette: valamint fel kell tenni azt a kérdést is, hogy a neoliberális indíttatású politika fenntartható-e így Magyarországon.

A Fidesz komoly stratégiai válaszút előtt áll, és olyan hiteles politikát kell kiépítenie, ami alternatívát mutat - emelte ki.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×