eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Forráshoz jut a Terror Háza

Százötvenezer ember vett részt eddig szűrővizsgálaton a Szűréssel az Életért Program keretében - írja a Népszabadság. Az eddig érintett hét nagyvárosban ezrek keresték föl az országos szűrési roadshow vizsgálóhelyeit, több helyen háromszoros volt a túljelentkezés.

A szakemberek hatezer beteget szűrtek ki, az időben észlelt problémáról tanúskodó lelet többeknél életmentőnek bizonyult. Ez a SZ.É.P., vagyis a kormányzati szűrőprogram tavalyi mérlege.

Van, aki szerint az ingyenesség, mások szerint a tájékoztatás, vagy egyszerűen csak a "körítés" mozgósította az embereket.

Dr. Horváth Béla, a szűrésben részt vevő bőrgyógyász azt mondja: a háziorvosoknak nincs idejük arra, hogy elmondják, milyen vizsgálatokra kellene elmenniük az embereknek.

A legtöbben arról panaszkodnak, hogy "az ajtóból vizsgálták meg", nemegyszer jön úgy a beteg, hogy nem vették észre nála a bajt - mondja.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével 1,2 milliárd forintot nyert a Terror Háza Múzeumot működtető Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány - olvasható a Magyar Nemzetben.

A következő két évben mintegy 30 ezer interjút készítenek a XX. század történéseinek szemtanúival a középfokú oktatási intézmények diákjai az Emlékpontok elnevezésű program keretében. A programban mintegy 250 iskola vehet részt, a diákok pályázhatnak a programban való részvételre.

Újra az egekbe szöktek az állampapírhozamok: a háromhónapos diszkontkincstárjegyé pénteken újabb 34 bázisponttal, 8,6 százalékra emelkedett - számol be róla a Világgazdaság.

A hosszabb futamidejű - három-, öt- vagy tízéves - kötvények hozama ennél is magasabbra ugrott.

A drasztikus emelkedést több okkal magyarázza a piac: az egyre kínzóbb likviditáshiány, a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésének újabb hulláma, illetve az év elején megváltoztatott nyugdíjpénztári szabályozás egyaránt szerepet játszott a jelenségben.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a dohányzás zárt közterületeken történő teljes tilalma tartja izgalomban a vendéglátóipart, amelynek jelen pillanatban semmi esélye arra, hogy érdemi forgalmi javulás következzen be. A számítások szerint a lakosság 2010-ig nem heveri ki a megszorításokat. Ezt követően is még 1-2 év mire újra élénkül a helyek forgalma.

Amíg a vendéglátás gyenge hasznot produkál, addig a fennmaradáshoz a szektor munkaerővel és munkaidővel igyekszik trükközni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×