eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elítélték Sas Józsefet

Az elsőfokon eljáró Fejér Megyei Bíróság egy év börtönbüntetésre ítélte Sas József humorista, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját, de a büntetést két évre felfüggesztette. Sas Józsefet négyrendbeli adócsalás bűntette miatt mondta ki bűnösnek a bíróság. Társát szintén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Sas József az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát. Azt mondta: ez az egész ügy arra jó, hogy egy közismert embert meghurcoljanak.

A humorista ügyvédje védence felmentését kérte a bíróságtól, szerinte ugyanis a vád nem állja meg a helyét.

Zamecsnik Péter úgy véli: már elévültek azok az okiratok, amelyekkel a humorista bűnösségét bizonyítani akarják.

Sas József ellen 2005-ben emelt vádat az ügyészség adócsalás, tb-csalás és magánokirat-hamisítás miatt.

A tényállás szerint Sas József 1997-ben színlelt megállapodást kötött az elsőrendű vádlottal. A megállapodás célja az volt, hogy Sas József elkerülje az adófizetési kötelezettségét.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy a Sas József művészeti tevékenységéből és az egyéb szponzoroktól szerzett bevételt az egyéni vállalkozó számlájára utalják át, az egyéni vállalkozó pedig ennek az összegnek a 90 százalékát készpénzben átadja a másodrendű vádlottnak, 10 százalékát megtartja magának.

Az így átvett jövedelemről a másodrendű vádlottnak mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után.

Sas József, amikor tudomást szerzett arról, hogy az egyéni vállalkozónál adóellenőrzés folyik, önellenőrzést végzett, és utólag közel 20 millió forintot megfizetett személyi jövedelemadóként az Adóhivatalnak. A vádirat szerint 46,1 millió forinttal tartozik az államnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×