INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Elemzők: kisebb adócsökkentésből lehetne pótolni a kieső bevételeket

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió által megkérdezett közgazdászt-szociológus szerint a kormány, ha akarná, több forrásból is tudná kompenzálni az orvosok és a kórházak kieső bevételét, amelytől a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt esnek el.

Németh György nem érti a kormány kifogásait, amelyek szerint a költségvetésből nem tudják biztosítani a kieső bevételeket, miközben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök néhány hete jelentette be, hogy jövőre nagyjából 200-250 milliárd forintos adócsökkentési csomag bevezetését tervezi a kabinet.

Mint mondta, a vizitdíjból származó bevételek pótlására az adócsökkentés keretösszegét nagyjából húszmilliárd forinttal mérsékelné, a tandíj kapcsán pedig újabb néhány tízmilliárd forinttal kellene csökkenteni azt.

A kormány most egy "furcsa harcot" kezd - mondta Németh György -, amely során be akarja bizonyítani, hogy a kieső bevételek pótlására nincs mód, az intézményeket pedig az összeomlás szélére juttatja.

A szakember ugyanakkor furcsállja az ellenzék javaslatát is, amely szerint az összegeket a kormányzati kommunikációra fordított keretből, valamint a Szerencsejáték Zrt. által fizetett játékadóból kellene pótolni. Szavai szerint az előbbit mindig le akarja faragni az ellenzéki - így volt ez akkor is, amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök -, utóbbit pedig máshol kulturális vagy sportcélokra hasznosítják, egészségügyre nem.

A 2009-es költségvetésnél figyelni kell erre

Lövétei István alkotmányjogász is úgy látja: a kormánynak kezelnie kell a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt keletkező hiányt. Bár formális kényszere a kabinetnek nincs ezen intézményi bevételek pótlására, a problémát orvosolni kell, amelyre egyetlen eszköze a költségvetés.

A miniszterelnök és az egészségügyi miniszter ugyan azzal érvelnek, hogy a népszavazás eredménye nem érintheti az állami büdzsét, hiszen akkor nem is lehetett volna megszavaztatni arról az embereket, közvetetten azonban mégis köze van hozzá - hangsúlyozta Lövétei István, hozzátéve: a 2009-es költségvetés összeállításakor figyelni kell minderre.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Lövétei István
 


Németh György
 


A címlapról ajánljuk