eur:
388.53
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rytkó: Minden adott a népszavazás sikeres lebonyolításához

Minden előkészületet megtettek a vasárnapi népszavazás sikeres lebonyolításához - közölte az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Rytkó Emília elmondta: a szavazókörben már senki nem vetetheti fel magát a választói névjegyzékbe, ezzel a decemberi jogszabályváltozással megelőzhető, hogy egy ember két helyen szavazhasson.

Minden előkészületet megtettek a vasárnapi népszavazás sikeres lebonyolításához - közölte az Országos Választási Iroda vezetője.

Rytkó Emília az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a választók március 9-én a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéseiről három eltérő színű - lila, zöld és fehér - lapon voksolhatnak.

Vasárnap reggel hat órától este hét óráig adhatják le szavazataikat az állampolgárok a népszavazáson - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Hozzátette: 8 millió 59 ezer választópolgárt értesítettek arról, melyik szavazókörben kell szavaznia. Rytkó Emília elismerte, hogy az értesítők kézbesítésénél előfordultak hibák, de ez nem a választási igazgatáson múlt.

A szavazókörben már senki nem vetetheti fel magát a választói névjegyzékbe - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília kiemelte: a decemberi jogszabály-változással megelőzhető, hogy egy ember két helyen szavazhasson.

Arról is beszélt, hogy a voksoláshoz az állampolgárnak érvényes személyi igazolvánnyal, valamint lakcímkártyával kell rendelkeznie.

Az Országos Választási Iroda vezetője közölte: a népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 8 millió választó közül 2 milliónak "igennel" vagy "nemmel" kell voksolnia kérdésenként.

A szavazás napján reggel 7 órától kétóránként, összesen 6 alkalommal adnak tájékoztatást a részvételi adatokról. A 19 órai urnazárás után 21 órakor közlik az első előzetes eredményeket - tette hozzá.

Rytkó Emília hangsúlyozta, hogy a referendum napján este 9 és 10 óra között már 99,9 százalékos pontosságú eredmény születhet, de a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása miatt négy napot várni kell az előzetes eredmény megállapításáig. A voksokat az Országos Választási Bizottság várhatóan március 13-án számolja össze.

A szavazás lebonyolításában 14 ezer köztisztviselő vesz részt a választási irodákban, munkájukat mintegy 11 ezer jegyzőkönyvvezető segíti - tudatta.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×