eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Miért nem emelkedik a női foglalkoztatottság?

Míg az ENSZ-tagországokban napjainkban jóval több nő dolgozik, mint korábban, Magyarországon az 1990-es évek vége óta stagnál a női foglalkoztatottsági ráta - tájékoztatta az InfoRádiót a Központi Statisztikai Hivatal életszínvonal-statisztikai főosztályának vezetője. Lakatos Judit hozzátette: Magyarországon a nők és a férfiak bére között nincs nagy különbség.

Magyarországon nem emelkedik a nők foglalkoztatási rátája, annak ellenére, hogy egyre kevesebb gyermek születik, és a nyugdíjkorhatár is emelkedett. A felnőtt nők foglalkoztatása évek óta 45 százalékos szinten van.

Az állásban lévő nők majdnem háromnegyede olyan területen dolgozik, ahol a munkavállalók legalább 60 százaléka nő, harmadukat pedig szinte csak nőkre jellemző állásban van.

A szolgáltató szektor a nőké

Lakatos Judit elmondta: az irodai és ügyviteli állások 94 százalékát nők töltik be, ezen a területen arányuk magasabb, mint 2000-ben, az utolsó mérés esetén volt.

Az igazgatási, érdekképviseleti és törvényhozói vezetői posztokon azonban némi javulás tapasztalható, míg 2000-ben a nők aránya ezeken a területeken 34 százalékos volt, addig 2006-ban ez 37 százalékra emelkedett. A szakképzettséget nem igénylő foglalkozások esetében 57 százalék a nők aránya.

A statisztikus szerint Magyarországon nem túl nagy a távolság a nők és a férfiak keresete között, az azonban igaz, hogy a gyengébbik nem képviselői átlagosan magasabb iskolai végzettségűek, mégis kisebb arányban töltenek be vezetői posztot.

Ezt támasztja alá a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke is. Csaposs Noémi szerint a nők számára a megfelelő pozíció elérése jelent nehézséget, de ha eljutottak odáig, általában ugyanúgy díjazzák őket, mint férfi kollégáikat.Õ elmondta azt is: a szolgáltató szektorban kiemelkedően magas a nők aránya, köszönhetően ügyfél-orientáltságuknak, szociális érzékenységüknek, precizitásuknak és kreativitásuknak. Elmondta azt is: vannak olyan munkaadók, akik kifejezetten gyermekes anyákat keresnek, akik megbízhatóbbak, kitartóbbak és lojálisabbak a céggel szemben, mint a gyermektelenek.

Világszerte emelkedett a nők foglalkoztatási rátája

És hogy mi a trend a világban? A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) adatai szerint az elmúlt évtizedben 200 millióval emelkedett a foglalkoztatott nők száma. Igaz, mindeközben a munkanélküli nők is többen lettek, míg korábban 70 millióan voltak, jelenleg 81 millióan.

Minden 100 gazdaságilag aktív férfira 70 gazdaságilag aktív nő jut - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal. És míg női munkanélküliségi ráta világátlaga 6,4 százalék, addig a férfiaké 5,7 százalék. A nemzetközi szervezet felmérése szerint a nők helyzete még mindig rosszabb, ha a munkahelyről van szó, ugyanis nagyobb a valószínűsége annak, hogy alacsony termelékenységű, rosszul fizetett, bizonytalan álláshoz jussanak.

Globális szinten a női foglalkoztatottság-népesség arány, amely azt jelzi, hogy a gazdaságok milyen mértékben képesek kihasználni a munkaképes korú népesség termelési potenciálját, 49 százalék, míg a férfiaknál ugyanez az arány 74 százalék feletti. Az ILO felmérése szerint a szolgáltatási szektorban dolgozik a legtöbb nő, 2007-ben a foglalkoztatott nők 46 százaléka dolgozott ebben az ágazatban.

A nemzetközi jelentés kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben a gazdasági növekedés szempontjából legsikeresebb régió Kelet-Ázsia, és itt a legmagasabb a női foglalkoztatottság aránya, 65 százalékos, és mind a nők, mind a férfiak esetében alacsony a munkanélküliségi ráta, igaz, van még mit javulnia a nők számára elérhető állások minőségét illetően.

Az európai unióban 100 férfihoz képest 82 nő van jelen a munkaerőpiacon, világszinten ez a legjobb arány. Ugyanakkor a bérkülönbség változatlanul 15 százalék, az összes ágazatban. Egy uniós tanulmány szerint egyébként a nők esetében jóval nagyobb a valószínűsége, hogy alacsonyabb pozícióban foglalkoztatják őket, mint a férfiaknál. A jelentés azt hangsúlyozza, hogy a gazdasági növekedésben szerepet játszik, ha a nők esélye javul a munkaerőpiacon.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×