eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Amerikában már szombaton délben megkezdődött a népszavazás - a nap hírei

Szerbiában hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze a miniszterelnök. Az amerikai földrészen megkezdődött a magyarországi ügydöntő népszavazás. Lengyelországban visszakapják állampolgárságukat az 1968-ban kezdődött antiszemita kampány miatt emigrált zsidók. A nap hírei 2008. március 8-án, szombaton.

Szerbiában hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze a miniszterelnök. Az InfoRádió tudósítója szerint Vojislav Kostunica várhatóan a parlament feloszlatását, és május 11-re előrehozott választások kiírását kezdeményezi. A kormányfő a döntést azzal indokolta, hogy a koalíciós kabinetben súlyos válság alakult ki, miután nem nincs egységes politikája a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Koszovó ügyében. Belgrád korábban többször hangsúlyozta, hogy soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Moszkvában tárgyalt a további együttműködés lehetőségeiről a német kancellár. Angela Merkel az első nyugat-európai vezető politikus, aki Dmitrij Medvegyev elnökké választása után az orosz fővárosba utazott. A német politikus találkozott Vlagyimir Putyin, hivatalban lévő elnökkel is, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy Moszkva továbbra sem ért egyet a NATO bővítésével, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Oroszország és az Európai Unió hamarosan felújítja az új megállapodásról szóló tárgyalásokat. A német kancellár kötetlen megbeszélést folytatott az újonnan megválasztott orosz államfővel. Dmitrij Medvegyev reményét fejezte ki, hogy folytatódik a sikeres együttműködés a két ország között.

Az amerikai földrészen közép-európai idő szerint szombaton délben megkezdődött a magyarországi ügydöntő népszavazás. Abban a hét országban lehet voksolni, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik: az Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kanadában, Kubában és Mexikóban. A földrészen a legtöbben, 80-an New Yorkban szavazhatnak. Február 22-éig összesen 3.275-en kérték, hogy Magyarország valamelyik nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhassanak.

Korábban az Országos Választási Iroda vezetője azt mondta: az állampolgárok vasárnap reggel hat órától este hét óráig adhatják le szavazataikat a népszavazáson. Rytkó Emília az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: 8 millió 59 ezer választópolgárt értesítettek arról, melyik szavazókörben kell szavaznia. A 19 órai urnazárás után 21 órakor közlik az első előzetes eredményeket.

Hajdú-Bihar megyében ketten súlyosan, egy ember könnyebben megsérült, amikor grúz és afgán menekültek verekedtek össze az éjszaka a debreceni menekülttáborban - közölte a városi rendőrkapitányság szóvivője. Juhászné Kiss Katalin arról számolt be, hogy a rendőrség csoportos garázdaság bűntette miatt folytat eljárást az ügyben.

Budapesten elfogták a TOP 100-as körözési lista 16. helyén szereplő férfit. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a 27 éves, szigethalmi férfit zsarolással és csoportos rablással gyanúsítják. Beluzsárné Belicza Andrea hozzátette: a férfit a XIX. kerületben fogták el a Nemzeti Nyomozóiroda és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Lengyelországban visszakapják állampolgárságukat az 1968-ban kezdődött antiszemita kampány miatt emigrált zsidók - közölte a lengyel elnök. Lech Kaczynski a zsidóellenes kampányt megelőző diáktüntetés 40. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen azt mondta: a kivándorlásra kényszerített emberek minden kérvényezés nélkül visszakaphatják állampolgárságukat. Az 1968. március 8-án brutálisan levert diáktüntetéseket követő három évben mintegy 15 ezer lengyel zsidó kényszerült elhagyni az országot az antiszemita médiakampány és elbocsátáshullám miatt.

97 éves korában meghalt az auschwitzi haláltábor egykori egyetlen brit foglya - közölte a Londoni Zsidó Múzeum. A Londonban született Leon Greenman gyerekkorában szüleivel költözött Hollandiába, és a náci Németország megszálló csapatai 1943-ban családját is Auschwitzba hurcolták. Feleségét és hároméves kisfiukat megölték a táborban. Leon Greenman a II. világháború után 1946-tól kezdve rendszeresen találkozókat szervezett, hogy beszámoljon a náci koncentrációs táborban átélt borzalmakról. Később könyvet írt, 1988-ban pedig II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntette ki.

Nagy-Britanniában az év eddigi legnagyobb viharát jósolják vasárnapra a brit meteorológusok; az Atlanti-óceán felől közelítő orkán az előrejelzések szerint holnap este éri el Írországot és Nagy-Britanniát. Az állami meteorológiai szolgálat az ország nagy részére figyelmeztetéseket adott ki. A szakadó esővel érkező orkán várhatóan egybeesik a hétfőre várt magas dagállyal, ezért a part menti településekre árvíz-figyelmeztetést is kiadtak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×