eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még mindig nincs megegyezés a Fővám téri metróállomásról

A DBR Metró Projektigazgatóság igazgató-helyettese szerint a Fővám téri állomás októberben vagy novemberben fogadni tudja a fúrópajzsot. Jelenleg arról tárgyalnak a kivitelezővel, hogy a Duna alatti peronrészt milyen technológiával építsék meg úgy, hogy a költségkereten belül maradjanak.

Olti Ferenc az InfoRádióban azt mondta: 2008 októbere és decembere között ér a fúrópajzs a Fővám térre. Addig a terület alkalmassá válik a fogadására, elkészül az állomás dobozszerkezete.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy ki és mikorra építi meg magát az állomást. A jelenleg szerződésben álló kivitelező gondja ugyanis az, hogy más a talajszerkezet ezen a területen, mint ahogy azt előzetesen feltételezték, és vízbetörésektől tartanak az állomás építése során.

A DBR szabad kezet ad nekik az építési technológia kiválasztásában - mondja Olti Ferenc -, a kivitelező nagyjából 8-10 módszer közül választhat.

Az ötletek között van a föld fagyasztása, hogy megelőzzék a vízbetörést, ez azonban nem alkalmazható, ha túl kevés víz van a talajban, hiszen így nincs ami megfagyjon, és akkor sem, ha túl sok van. Felmerült egy mesterséges sziget építése is.

A többletköltségeket azonban a kivitelezőnek kell állnia, a cég azonban egyelőre nem állapodott meg a továbbiakról.

Olti Ferenc szerint azonban nincsenek elkésve, hiszen még csak három hónapja tárgyalnak a folytatásról, a metrószakaszt azonban 30 éve tervezik. Hozzátette: emiatt - a sajtóhírekkel ellentétben - az európai uniós források sem kerülnek veszélybe.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×