eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Akár hétfőtől megszűnhet a vizitdíj?

Sikeres népszavazás esetén az Egészségügyi Minisztérium nem 2009-től tesz javaslatot a vizit- és a kórházi napidíj megszüntetésére, hanem a lehető legkorábbi időponttól. Erről a tárca vezetője beszélt.

Amennyiben a népszavazás érvényes és eredményes lesz, és az emberek a vuzitdíj és a napidíj ellen szavaznak, minél hamarabb meg kell azokat szüntetni - mondta a tárca vezetője.

Horváth Ágnes közölte: az Egészségügyi Minisztérium ennek megfelelően nem várná meg 2009-et a két díj eltörlésével, hanem törvénymódosító javaslatot nyújtana be.

A miniszter ezt az orvosok és a betegek közötti konfliktusok elkerülésével indokolta, mondván: az orvosokat nem lehet kitenni annak, hogy az év hátralevő időszakában azt magyarázzák, miért kell még mindig vizit- és kórházi napidíjat fizetni.

Hozzátette: a minisztérium nem tudja majd pótolni a kieső pénzt az orvosok és az intézmények számára.

Horváth Ágnes ismét utalt arra, hogy a két díj harminc százalékkal szorította vissza a hálapénzt.

Fidesz: adjon a kormány pénzt az orvosoknak

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: a Fidesz készen áll arra, hogy a népszavazás után benyújtsa az Országgyűlésnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek rendelkeznek a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről, illetve arról, hogy az egészségügy és az oktatás visszakapja azt a pénzt, amelyet a kormány elvett ettől a két területtől.

A vizitdíjjal nem nőtt a háziorvosok bevétele, ugyanis a kormány elvette a nekik járó pénz egy részét azzal, hogy nem emelte a kártyapénzt, illetve elvette az eszközfejlesztési hozzájárulást - tette hozzá.

A kormánynak ezért a vizitdíj eltörlése után egyszerű dolga lesz: ahogyan a pénzt elvette a háziorvosoktól és az egészségügytől, majd vissza kell adnia - tette hozzá.

Hangsúlyozta: 2006-ban közmegegyezés volt arról, hogy nem lesz fizetős az egészségügy, a kormány azonban ezt a közmegegyezést felrúgva vezette be a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×