INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Akár hétfőtől megszűnhet a vizitdíj?

Infostart / InfoRádió
Sikeres népszavazás esetén az Egészségügyi Minisztérium nem 2009-től tesz javaslatot a vizit- és a kórházi napidíj megszüntetésére, hanem a lehető legkorábbi időponttól. Erről a tárca vezetője beszélt.

Amennyiben a népszavazás érvényes és eredményes lesz, és az emberek a vuzitdíj és a napidíj ellen szavaznak, minél hamarabb meg kell azokat szüntetni - mondta a tárca vezetője.

Horváth Ágnes közölte: az Egészségügyi Minisztérium ennek megfelelően nem várná meg 2009-et a két díj eltörlésével, hanem törvénymódosító javaslatot nyújtana be.

A miniszter ezt az orvosok és a betegek közötti konfliktusok elkerülésével indokolta, mondván: az orvosokat nem lehet kitenni annak, hogy az év hátralevő időszakában azt magyarázzák, miért kell még mindig vizit- és kórházi napidíjat fizetni.

Hozzátette: a minisztérium nem tudja majd pótolni a kieső pénzt az orvosok és az intézmények számára.

Horváth Ágnes ismét utalt arra, hogy a két díj harminc százalékkal szorította vissza a hálapénzt.

Fidesz: adjon a kormány pénzt az orvosoknak

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: a Fidesz készen áll arra, hogy a népszavazás után benyújtsa az Országgyűlésnek azokat a törvényjavaslatokat, amelyek rendelkeznek a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről, illetve arról, hogy az egészségügy és az oktatás visszakapja azt a pénzt, amelyet a kormány elvett ettől a két területtől.

A vizitdíjjal nem nőtt a háziorvosok bevétele, ugyanis a kormány elvette a nekik járó pénz egy részét azzal, hogy nem emelte a kártyapénzt, illetve elvette az eszközfejlesztési hozzájárulást - tette hozzá.

A kormánynak ezért a vizitdíj eltörlése után egyszerű dolga lesz: ahogyan a pénzt elvette a háziorvosoktól és az egészségügytől, majd vissza kell adnia - tette hozzá.

Hangsúlyozta: 2006-ban közmegegyezés volt arról, hogy nem lesz fizetős az egészségügy, a kormány azonban ezt a közmegegyezést felrúgva vezette be a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

A címlapról ajánljuk