eur:
395.52
usd:
372.31
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Citromdíj a legkárosabb műemléki beruházásoknak

Az esztergomi Északi kanonoksor, a nyírbátori Báthori-várkastély és a váci főtér helyreállítása kapta meg tavaly az ICOMOS Magyar Nemzeti bizottság Citromdíját. A legrosszabb, legkárosabb műemlékvédelmi beruházásokra, jelenségekre a legjobbaknak kiírt pályázattal egy időben lehet jelölni. Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete szakértő intézményének magyarországi elnöke szerint a két díj együtt mutatja be a magyar műemlékvédelmi valóságot.

Az ICOMOS a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szakmai szervezete, ennek magyarországi tagja, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület évente diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt helyreállítást.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület évente Citromdíjat is oszt, ezt a szervezet a legsikertelenebb új beépítésért, átalakításért történeti környezetben, a legtökéletesebben félresikerült műemléki helyreállításért, a méltatlan hasznosításért vagy élő műemlék leginkább maradandóra sikerült károsításáért - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Ma már az ICOMOS- és a Citromdíjra közel azonos számban érkeznek a jelölések, örvendetes, hogy a negatív példákat is egyre élesebb szemmel figyeli a szakma - tette hozzá Nagy Gergely.

A Citromdíj "elnyerésének" lehet következménye: előfordult már, hogy egy projekt menet közben kapta meg azt, így a folytatásban ennek hatására sikerült több értékes épületszerkezetet megmenteni - közölte a Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke.

Nagy Gergely úgy véli: a magyarországi műemlékvédelemre jellemző, hogy az építtetők előbb hozzák meg a döntéseket, minthogy "megismernék azokat a lehetőségeket, amelyeket az a műemlék megenged"

E két díjat először a Magyar Nemzeti Bizottság osztotta ki, de elképzelhető, hogy magyar mintára több más tagszervezet is hamarosan bevezeti azokat - mondta a Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×