eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kanadába ezentúl vízum nélkül utazhatunk

Kanada március másodikától eltörli a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben - jelentette be Diane Finley bevándorlásügyi miniszter, közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő szombaton.

A bejelentéssel kapcsolatban a távirati irodához eljuttatott közleményében Göncz Kinga külügyminiszter azt írta, hogy a döntés értelmében ezentúl vízum nélkül utazhatnak Kanadába azok a magyar állampolgárok, akik legfeljebb három hónapig akarnak ott maradni, ez alatt az időszak alatt azonban nem vállalhatnak munkát az országban. A három hónapnál hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles.

A minisztert közleményében kitér rá: a magyar diplomácia az elmúlt években következetesen kiállt a vízummentesség mellett és határozott erőfeszítéseket tett annak elérésére.

Göncz Kinga a kormány nevében örömmel üdvözölte a döntést, amelyet Magyarország és a magyarok iránt megnyilvánuló kanadai bizalom és elismerés jelének tekint. A külügyi tárca vezetője hozzátette: nagyra értékeli a kanadai kormányzatnak a vízummentesség visszaállítása ügyében mutatott elkötelezettségét és a közös cél elérése érdekében tanúsított politikai és szakmai együttműködési készségét.

A miniszter kiemelte, hogy a vízummentesség biztosítása rendkívül jelentős fejlemény a két ország viszonyában. Különösen fontosnak tartja, hogy ezáltal kedvezőbb feltételek nyílnak a civil kapcsolatok fenntartására és elmélyítésére is.

A közlemény arra is kitér: magyar kormány vállalja, hogy elmélyíti együttműködését a kanadai hatóságokkal konzuli és rendészeti ügyekben a felmerülő kérdések gyors és szakszerű megoldása érdekében. Ezzel együtt kéri a magyar utazókat, hogy a kanadai vízummentes beutazás és az országban való tartózkodás szabályairól körültekintően tájékozódjanak, és minden esetben tartsák be azokat.

Kanada 2001. december 5-én vezetett be újbóli vízumkényszert a magyar állampolgárokkal szemben. Akkor az intézkedést azzal magyarázták, hogy 1998 és 2001 között összesen 8.600, csak 2001-ben 3.500 magyar állampolgár folyamodott menekültstátusért Kanadában, amit helyi döntéshozók elfogadhatatlanul magas számnak tartottak.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×