eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ezernél is többször riasztották a tűzoltókat a szélviharok miatt - a nap hírei

Országszerte több mint ezer riasztást kaptak délután a tűzoltók a viharos erejű szél miatt. A népszavazás után nyújtja be az adóreformról szóló javaslatait az Országgyűlésnek az SZDSZ. Biztonsági okokból visszatért Nagy-Britanniába afganisztáni bevetéséről Harry herceg. A nap hírei 2008. március elsején.

Országszerte több mint ezer riasztást kaptak délután a tűzoltók a viharos erejű szél miatt. A legnagyobb erősségű, óránkénti 140 kilométeres széllökést Dél-Budán mérték. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a legtöbb hívást Budapest, a Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és Észak-Magyarország térségéből kapták. Dobson Tibor közölte: a legtöbbször fákat döntött ki a szél és sok helyen megbontotta a házak tetőszerkezetét. Budapesten valamennyi kerületből érkeztek hívások a károk miatt a tűzoltósághoz.

Megrongálódott a Fradi-pálya teteje és a józsefvárosi Magyar Természettudományi Múzeum tetőszerkezete is, valamint több autó, miután cserepeket, téglákat sodort le a szél a házakról. Az áramkimaradások a fővárosi tömegközlekedésben és a vasútnál is fennakadásokat okoztak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap estig a narancssárga, tehát a másodfokú veszélyjelzés marad érvényben. Ez azt jelenti, hogy napközben óránkénti 90-110 kilométeres széllökések bárhol előfordulhatnak. Közben Európa több országában az Emma nevű orkán okozott károkat. A vihar Németországban, Ausztriában és Csehországban halálos áldozatokat is követelt.

Meghatározó-e?

A március 9-i népszavazás után nyújtja be az adóreformról szóló javaslatait az Országgyűlésnek az SZDSZ - közölte a kisebbik kormánypárt elnöke. Kóka János a szabad demokraták országos tanácsának budapesti ülése után azt mondta: elsősorban a munkát terhelő adókat akarják mérsékelni a személyi jövedelemadó és a munkáltatók által befizetett járulékok csökkentésével. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország gazdasági növekedése a leglassúbb Európában, az államháztartási hiány viszont első a régióban. A pártelnök hozzátette: továbbra sem támogatják a szocialisták jelenlegi adóreform-javaslatát.

A miniszterelnök szerint nem befolyásolja majd a lényeges ügyeket a március 9-i népszavazás. Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke a szocialisták budapesti nagygyűlésén úgy vélte: a referendum nem vesz el semmit a kabinettől és nem jelenti majd a baloldal bukását. Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese a rendezvényen arról beszélt: a március 9-ei népszavazás elsősorban az emberek személyes jövőjéről és nem a tandíjról, a vizitdíjról vagy a kórházi napidíjról szól.

A Fidesz elnöke szerint a március 9-i népszavazáson való magas részvétel a baloldal jövőjéről is dönthet. Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: a kormányzás arról szól, hogy munkához kell juttatni a munkanélkülieket, sikerre kell segíteni a kis-és közepes vállalkozásokat és képzettebbé kell tenni az új nemzedékeket. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: a baloldal cserbenhagyta azokat, akiket eddig képviselt.Vízum nélkül

Újratárgyalná a Fidesz és az MSZP Somogy megyei közgyűlésben kötött koalíciós szerződését a szocialisták megyei ügyvezető elnöke. Lamperth Mónika azt mondta: azért kötöttek koalíciót, hogy a megye sikeresebb legyen, és nem azért, hogy a Fidesznek több pozíció jusson. Hozzátette: olyan megállapodásra van szükség, amely erősebb garanciákat tartalmaz.

Kanada vasárnaptól eltörli a vízumkötelezettséget Magyarországgal, Lengyelországgal, Litvániával és Szlovákiával szemben - jelentette be a bevándorlásügyi miniszter. Göncz Kinga, a magyar diplomácia vezetője a döntés után azt közölte: azok a magyar állampolgárok utazhatnak ezentúl vízum nélkül Kanadába, akik legfeljebb három hónapig akarnak ott maradni, és ez alatt az időszak alatt nem vállalhatnak munkát az országban. A három hónapnál hosszabb tartózkodás továbbra is vízumköteles.

Százötven koszovói szerb rendőr tette le a szolgálatot, és ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a két hete függetlenné vált állam albán vezetése ellen. A szerb rendőrök nem ismerik el a független Koszovót és azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás fennhatósága alá tartozzanak. Jelenleg Koszovóban mintegy 7000 rendőr van, akiknek körülbelül a 10 százaléka szerb.

Visszatért a herceg


Pakisztánban eljárás indult a Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásának kitervelésével gyanúsított tálib parancsnok és négy társa ellen. Baitullah Mehszúd ellen elfogatóparancsot adtak ki. Benazir Bhutto volt kormányfő december 27-én, egy választási nagygyűlésen végrehajtott merényletben halt meg Ravalpindiben. A gyilkosság első számú gyanúsítottja az eddigi információk szerint kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal.

Biztonsági okokból visszatért Nagy-Britanniába afganisztáni bevetéséről Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája. Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő 23 éves fia - aki a harmadik a brit trónutódlási sorban - hivatalos hírzárlat mellett tízhetes frontszolgálatot teljesített a déli Hilmend tartományban. A tervek szerint még maradt volna néhány hétig, ám jelenlétét külföldi hírportálok kiszivárogtatták. A brit védelmi minisztérium ezután döntött Harry azonnali visszahívásáról, a herceg és a vele szolgálók biztonságára hivatkozva.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×