eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újra egyeztetnek a betegszállítók a finanszírozásról a szaktárcával

Pénteken egyeztet a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete az egészségügyi miniszterrel a finanszírozásról. A betegszállítók már másfél hónappal ezelőtt jelezték: nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat, a vártnál jóval több a munkájuk a mentés és a betegszállítás januári szétválasztása után.

Pénteken tart érdemi megbeszélést a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete az egészségügyi miniszterrel arról, hogy mekkora a teljesítménynövekedés, és mik ennek a finanszírozási következményei - közölte az InfoRádióval a szervezet elnöke.

Bíró Ferenc kifejtette: ugyanazokat a tehernövekedési adatokat tudják közölni, mint januárban, azzal a különbséggel, hogy az akkor mondott adatok esetszámra vonatkoztak, a finanszírozás pedig kilométerre, és ezek nem követik egymást.

A 43 százalékos átlagteljesítmény-növekedés mintegy 20 százalékkal több kilométert jelent - emelte ki a szervezet elnöke. Hozzáette: ez a különbség abból adódik, hogy a legnagyobb számban a két emberes munkát igénylő fekvőbeteg-szállítás került át a szervezethez.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete az egészségügyi tárca asztalára leteszi azt a minimális szolgáltatási árat, amelyet meg kívánnak kapni - közölte Bíró Ferenc.

Hangsúlyozta: olyan nem várt tényezők is plusz költséget okoztak, mint a gázolaj árának több mint 20 százalékos emelkedése, vagy a diszpécser szolgálat működtetése, amely általános költsége éves szinten 330-400 millió forint.

A szervezet vezetői nem mondták, hogy leállnának, ahogy azt az egyik napilap írta, de ezt Bíró Ferenc szerint lehet úgy is érteni, hogy csődbe mennek, vagy úgy is, hogy sztrájk lesz. Az elnök ugyanakkor bízik benne, hogy sikerül megoldani a problémát a tárcával.

A mentés és a betegszállítás január 1-jétől vált szét, de ez korántsem ment zökkenőmentesen, a betegszállítás területén problémák alakultak ki. Több helyen, leginkább Békés és Vas megyében a szállítók kapacitásnövelést kértek január elején.

A betegszállítók másik elvárása az volt: pontosan határozzák meg, hogy mi a mentők és mi a betegszállítók feladata. Ez akkor meg is történt, a felelősség pedig az orvosé, neki kell ugyanis eldöntenie, hogy egy-egy beteghez mentő, vagy betegszállító kell.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×