eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kóka János szerint eredményes az SZDSZ népszavazási kampánya

Eredményesnek minősíti az SZDSZ népszavazási kampányát Kóka János, aki szerint az elmúlt hetekben tíz százalékkal csökkent a várhatóan igennel és hét százalékkal nőtt a nemmel szavazók száma. A pártelnök erről csütörtökön, Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Az SZDSZ elnöke felidézte, hogy a február elején kezdődött és március 7-én záruló kampányuk során a 19 megyében összesen több mint 200 rendezvényen találkoztak szavazóikkal és szimpatizánsaikkal. Egyre többen látják úgy, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj nem a reform káros mellékhatása, hanem szükséges ahhoz, hogy jobb legyen az egészségügy és az oktatás minősége.

Kijelentette: a három díj többletpénz, nem csökkent ugyanis az orvosi praxisokra, felsőoktatási intézményekre jutó finanszírozás, bár a Fidesz ennek az ellenkezőjét állítja, ami nem igaz.

Kóka János bemutatott egy kiadványt, amelyet 1993-94-ben a Fidesz jelentetett meg; felelős kiadóként Pokorni Zoltánt, a párt oktatáspolitikai kabinetjének vezetőjét tüntetik fel rajta. A Befektetés a jövőbe - a A Fidesz a tandíjról című füzet világos, logikus érveket sorakoztat fel a tandíj mellett, de az akkor még liberális párt ezt ma másként látja. "A másképp látás oka a politikai haszonlesés" - tette hozzá az SZDSZ elnöke.

Elmondta: a háziorvosok átlagosan 180 ezer forinttal több bevételhez jutnak havonta a vizitdíjból, a kórházak pedig tízmilliós összegeket kapnak a kórházi napidíjakból. "Ez segíti azt, hogy emelni tudjuk a kórházi étkezés minőségét is".

"A Fidesz adós a válaszokkal"

A Fidesz érveire, miszerint a népszavazási kérdések adókról szólnak, Kóka János azt mondta: ha ezek adók lennének, "tudnia kéne Orbán Viktornak, hogy akkor nem írhatott volna ki népszavazást róla", és mindenkinek fizetnie kellene, nemcsak annak, aki igénybe veszi az adott szolgáltatást.

Ismételten cáfolta és képtelenségnek nevezte azt az ellenzéki állítást, amely szerint emelkedne a vizitdíj és a kórházi napidíj összege. "Nincs, nem is volt és nem is lesz olyan javaslat, ami az emelést célozná, mert szakmailag indokolatlan" - fogalmazott a liberális párt elnöke.

Kóka János szerint a Fidesz adós azzal a válasszal, hogy ha a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével kivesz 60 milliárd forintot az egészségügyből, azt mivel pótolná. "Az volna a korrekt, ha még a kampányban kiállnának, és elmondanák, hogy mi lenne a megoldási javaslatuk" - közölte.

A tandíjról azt mondta: szerinte diákok és egyetemi vezetők álláspontja egyre gyakrabban az, hogy a tandíj lehetőséget ad az oktatás versenyképesebbé tételére. A diákok megrendelővé válhatnak, az egyetemek pedig fejlesztéseket finanszírozhatnak. Kóka úgy látja, hogy a tandíj nem veszi el a továbbtanulás lehetőségét a szegényebbektől, mert a kötelezően visszaforgatandó bevételekből származó ösztöndíjak inkább több lehetőséget adnak számukra.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×