eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

MSZP: A költségtérítésesek rosszul járnak, ha nem lesz tandíj

Tatai Tóth András szocialista oktatáspolitikus szerint, ha eredményes lesz a népszavazás a tandíj eltörlése kérdésében, akkor a költségtérítéses hallgatók terhei jelentősen megnőnek. A fideszes Szijjártó Péter azonban az InfoRádióban azt mondta: a tandíj bevezetése után a szülők anyagi helyzete dönti majd el, hogy ki tanulhat tovább, és ki nem.

Tatai Tóth András az InfoRádióban kifejtette: jelenleg a költségtérítéses képzésre járok nem kizárólag maguk fizetik a képzésük árát, a kiadásokat egyharmadrészt számukra is az állam állja. Ha azonban nem vezethető be a tandíj, ezen hallgatók kiadása jelentősen, 50 százalékkal emelkedni fog.

A szocialista politikus úgy látja: a felsőoktatás alacsony színvonalú, mégpedig azért, mert az Orbán-kormány 1998-ban eltörölte a tandíjat.

Az MSZP-frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője szerint a tandíj érdekelté teszi a hallgatókat abban, hogy jobban teljesítsenek. Tandíjmentességet és magasabb ösztöndíjat ugyanis a tanulmányi eredmény alapján állapítanak meg.

A Fidesz szóvivője azonban úgy látja: a tandíj bevezetésével a szülők anyagi helyzete dönti el, hogy tanulhatnak-e a fiatalok egyetemen vagy főiskolán, és nem a diákok tehetsége vagy szorgalma.

Szijjártó Péter Tatai Tóth András kijelentéseire reagálva elmondta: a tandíj bevezetésével nem fog javulni az oktatás színvonala.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×