eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lila, zöld és fehér szavazólapokon ikszelhetünk március 9-én

Egy helyett három szavazólapot kapnak a voksolók a március 9-i népszavazáson - mondta az Országos Választási Iroda vezetője. Előzetes eredmények a voksolás napján, este 10 óra körül várhatók.

Az egyértelműség erősítésére egy szavazólapon csak egy kérdés szerepel majd a március 9-i népszavazás során, így a voksolók egy lila, egy zöld és egy fehér szavazólapot kapnak a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében rendezett referendum alkalmával - jelentette be az Országos Választási Iroda vezetője

Rytkó Emília kiemelte: további szigorítás, hogy a szavazás napján már senkit sem vesznek fel a névjegyzékbe. A választópolgárok február 22-ig hivatalos értesítést kapnak, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben, és ha nem, akkor a jegyzőnél kérhetik felvételüket.

Változás történt az igazolási kérelmek kezelése ügyében is, ugyanis minden, legalább két szavazókörrel rendelkező településen lesz kijelölt szavazókör, és csak itt szavazhatnak a településre igazolással érkezők, valamint a környékbeli hajléktalanok, így elkerülve a választási eredmény bármilyen befolyásolását, amire a törvény eddig lehetőséget adott - közölte az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília elmondta, hogy nem változik a külképviseleteken való szavazás.

Az eredmények a várakozások alapján hamarabb érkeznek meg, mint a korábbi népszavazások, vagy az országgyűlési választások idején. A szavazókörök este hét órás zárása után két órával már jelentős feldolgozottság várható, tíz órára pedig az előzetes eredményeket is nyilvánosságra hozzák, míg a jogi végeredményt négy nappal később, március 13-án hirdetik ki - hangsúlyozta az Országos Választási Iroda vezetője.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×