eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Képtelenség megállítani" - Bármikor leomolhat a dunaszekcsői löszfal

Dunaszekcsőnél felgyorsult a 70 méter magas löszfal omlása. Az elmúlt 24 órában körülbelül 10 métert süllyedt a hatalmas földtömeg, amelyet képtelenség megállítani. A helyi polgármester szerint elképzelhető, hogy az 500 ezer köbméternyi föld egyszerre fog leomlani, ami a dunai hajózást is veszélyeztetheti.

Kritikus a helyzet a dunaszekcsői löszfallal, reggel óta tízméteres szintkülönbség alakult ki a két kőzetréteg között - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere.

Faller János közölte: a 350 méter hosszú szakadásvonal egyszerre mozog, és a 750 ezer tonnányi, 500 ezer köbméter földet képtelenség lenne megállítani. A 70 méter magas löszfal kedden vagy szerdán omolhat le - tette hozzá.

A geológusok és katasztrófavédelmi szakemberek folyamatosan figyelik a területet, és már megtették a szükséges biztosítási intézkedéseket - közölte a polgármester.

Nem lehet tudni, hogy talál-e magának támaszt a földtömeg, de abban bíznak, hogy a dunai szakaszt nem fogja betemetni - hangsúlyozta a dunaszekcsői polgármester.

A Dunán a kritikus szakasz két végén is járművet helyezett el a vízirendőrség, hogy ha valaki közel akar menni a parthoz ezen a területen, azt ne engedjék ki.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint csak nagyon lassan csúszik a löszfal Dunaszekcsőn, ennek ellenére korlátozták a hajóforgalmat.

Kóthay László hozzátette : hatalmas földmennyiség leomlására nem kell számítani. A löszfalat egyelőre figyelik a szakemberek, a környéket lezárják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×