eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ismét új alapokra helyezi a kormányfő a közigazgatást

Gyurcsány Ferenc nem először igyekszik új alapokra helyezni a közigazgatást. Másfél évvel ezelőtt a közigazgatási államtitkári poszt szűnt meg, most pedig a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszteri tisztség.

A kormány politikájával összhangban lévőnek és az ország szempontjából nagyon fontosnak nevezte Draskovics Tibor az InfoRádiónak 2008. január 24-én adott nyilatkozatában, hogy tárca nélküli miniszterként a kormányzati igazgatás összehangolásáért felel.

Nem egészen három héttel ezelőtt az esetleges távozásáról, és ezzel együtt a posztjának megszűntetéséről és a közigazgatási reform zátonyra futásáról szóló információkra reagálva azt mondta: "Ezt szerintem majd akkor és azok mérlegelik, akiknek a döntés akkor a kezükben lesz. Szerintem a feladat most az, hogy vigyük tovább, vigyük végig és mutassuk be hatásosan azt a reformfolyamatot, amint dolgozunk."

A korábban a közigazgatás reformjával megbízott Sárközy Tamás jogászprofesszor január 25-én úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a közigazgatásért többféle módon lehet felelni a kormányon belül. "Ezt meg lehet oldani tárca nélküli miniszterrel, meg lehet oldani kormánybiztossal - sok fajta módon."

A kérdésre, hogy milyen módosításokat kellene végrehajtani, úgy vélekedett, hogy nyilvánvalóan rendezni kell például az apparátus belső irányításának problémáját, mert bár a közigazgatási államtitkári tisztség megszűntetése szerinte helyes volt abból a szempontból, hogy a politikai államtitkári tisztség is megszűnt, ugyanakkor hiányosságok vannak a minisztériumi adminisztráció irányításában.

Draskovics Tibor a Horn-kormány idején a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt, 2006-ban az államreformért felelős kormánybiztos. Ezen kívül azonban szinte egész pályáján a pénzügyekkel foglalkozott.

Bár a kormányfő nem kívánja visszaállítani a korábban megszűntetett államtitkári tisztségeket, most Gyurcsány Ferenc a Miniszterelnöki Hivatal további erősítésével próbálja a közigazgatást megerősíteni vagy legalábbis működését fenntartani.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×