eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Draskovics Tibor váltja Takács Albertet - a nap legfontosabb hírei

Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter váltja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid hangsúlyozta: ez nem kormányátalakítás, csak a kabinet szerkezete változik.

Hozzátette: Takács Albert munkájával nem volt gond, de a miniszterelnök erősíteni szeretné a minisztériumot. Draskovics Tibor tárca nélküli miniszteri posztja pedig megszűnik. A Fidesz frakcióvezetője szerint Draskovics Tibor egy megbuktathatatlan ember, aki - mint Navracsics Tibor fogalmazott - valószínűleg azért kap újra és újra kormányzati megbízást, mert tud valamit Gyurcsány Ferenc kormányfőről.

Konvergencia-program: Brüsszel szerint teljesíthető


Teljesíthetőnek tartják az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei a magyar konvergencia-program hiánycsökkentési céljait A miniszterek 11 uniós tagállam stabilitási programját tekintették át. Az értékelés szerint idén magasabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval is lehet számolni Magyarországon. Veres János pénzügyminiszter felhívta az uniós miniszterek figyelmét arra, hogy a szövegben szereplő makrogazdasági és költségvetési kockázatokra kellő garanciát jelent az idén és jövőre tervezett tartalékok nagysága. Veres János hozzátette: ez még a nemzetközi piacok esetleges kedvezőtlen hatásának kompenzálására is elég.

Vitatja a VDSZSZ a vizsgálat eredményét

Az Európai Vasúti Ügynökséghez és az Európai Bizottság közlekedési biztosához fordul a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a február eleji sztrájk idején bejelentett szabálytalanságok ügyében. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke úgy véli: a miniszterelnök kérésére végzett vizsgálat eddig nyilvánosságra hozott eredményével a szakszervezet szavahihetőségét igyekeznek megkérdőjelezni.

Külön nyomozócsoport vizsgálja a politikusok elleni támadásokat


Közös ügyészségi-rendőrségi nyomozócsoport alakult a politikusokat ért támadások miatt - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: az elmúlt napokban az országgyűlési képviselők fenyegetése és otthonaikra dobott Molotov-koktélok ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség irányítása mellett alakult meg a közös ügyészségi-rendőrségi nyomozócsoport.

Lelőttek egy rendőrt Esztergomban

A korábbinál hatékonyabb és szigorúbb intézkedési rendet vezet be a rendőrség a járőrök testi épségének megóvásáért. Az országos rendőrfőkapitány azután döntött erről, hogy az éjjel egy ittas férfi lelőtt egy intézkedő rendőrt Esztergomban. Bencze József rendkívüli tájékoztatóján azt mondta: az erőszak olyan szintet ért el, hogy újfajta szemléletet és intézkedési taktikát kell bevezetni. Hangsúlyozta: azonnali hatállyal elrendelte a rendőrök kiképzését. A főkapitány szólt arról is, hogy a zászlós mindössze egy hónapja volt rendőr, korábban a határőrségnél dolgozott útlevélkezelőként.

Honosítási kérdést hitelesített az OVB


A kedvezményes honosítás lehetőségét megteremtő törvény elfogadását célzó népszavazási kezdeményezést hitelesített az Országos Választási Bizottság. Egy magánszemély által beadott kezdeményezés arra irányul, hogy magyar állampolgárságot kapjon az, aki tud magyarul, magát magyarnak vallja és ő, vagy az ősei közül legalább egy ember korábban Magyarország állampolgára volt.

Módosítaná a nyugellátásról szóló törvényt a kormány

Módosítaná a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt a kormány. Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár azt mondta: változna az az előírás, amely szerint a menetrendszerinti autóbusz közlekedésben dolgozó járművezetők csak elavult típus vezetése esetén jogosultak korkedvezményre.

MTV: eredménytelen az elnöki pályázat

Eredménytelenül zárult a Magyar Televízió elnöki tisztségére kiírt pályázat, miután a posztra jelölő kuratóriumi elnökség tíz tagja közül csak ketten adtak le érvényes voksot. Kozák Márton, az egyik kurátor azt is közölte: ő, illetve a szintén az SZDSZ által a testületbe delegált Rajk László Rudi Zoltán jelenlegi elnökre szavazott.

Fodor Gábor a klímatudatosságért

A klímatudatosság erősítését kívánja elérni a közigazgatásban és a nagyvállalatoknál a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor elmondta: a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében azt szeretné, hogy a közigazgatási intézmények és a legerősebb hazai nagyvállalatok részletes felméréseket, majd azok alapján cselekvési tervet, és programokat készítsenek szén-dioxid kibocsátásukról, illetve csökkentésének lehetőségeiről.

Omlik a löszfal Dunaszekcsőn


Omlik a partfal a baranyai Dunaszekcsőn: a megrepedt löszdombról korábban levált félmillió köbméteres darab hétfő éjjel hat métert süllyedt, és menthetetlenül a Duna felé tart - közölte a Baranya Megyei Védelmi Bizottság titkára. Milos Attila elmondta: a területen található négy üresen álló hétvégi házból egy összedőlt, személyi sérülés azonban nem történt.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×