eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

DNS-vizsgálat igazolhatja, kik nyugszanak a 298-as és 301-es parcellában

Történész bizottság vizsgálja meg, hogy valóban csak hősök nyugszanak-e a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájában - mondta az InfoRádiónak a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság által felkért testület vezetője. M. Kiss Sándor szerint várhatóan nyár végére fejezik be a munkát.

A történészi bizottság arra kapott felkérést, hogy vizsgálja meg, kik fekszenek a rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájában, illetve, hogy akiknek a neve az emléktáblán szerepel, azok mindannyian megérdemlik-e ezt - mondta az InfoRádiónak a testület vezetője.

A két megbízó a Szabadságharcosokért Közalapítvány és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság. A történészek két szakaszban dolgoznak majd, és várhatóan a nyár végére fejezik be a vizsgálatot - közölte M. Kiss Sándor.

A testület vezetője kifejtette: levéltári és temetői dokumentumok alapján hasonlítják össze a névsorokat. Akikről nem tudnak valamit, azoknak alaposabban utánanéznek - tette hozzá.

Ha lesz rá lehetőség, más vizsgálati módszereket is alkalmaznak, de egy DNS-vizsgálat elrendelésére csak javaslatot tehetnek, döntési joguk ebben nincs - fejtette ki M. Kiss Sándor.

A kivégzett politikai foglyok nyughelyének felülvizsgálatát egy újságcikk alapozza meg, amely szerint a parcellákban nyilas keretlegényeket is eltemettek, sőt Kovács Tamás történész szerint Lukács Ferenc álnéven Szálasi Ferenc egykori nemzetvezető szerepel a hivatalos nemzeti emlékhelyként számon tartott temető márványtábláján. M. Kiss Sándor szerint ezt az állítást csak a kutatás tudja megcáfolni vagy igazolni.

Boross Péter egykori miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke pénteken azt mondta a távirati irodának: ha kiderül, hogy Szálasi Ferenc álneve is a táblán van, akkor azt eltávolítják.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×