eur:
401.58
usd:
364.14
bux:
72954.03
2024. október 4. péntek Ferenc

Fidesz-MSZP-csörte a kampánypénzekről

A Fidesz felszólítja az MSZP-t, hogy ne költse az adófizetők pénzét saját kampányára. Balsai István, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádiónak azt mondta: a kormány eddig 2 milliárd forintot fordított arra, hogy lebeszélje az adófizetőket arról a népszavazásról, amit az adófizetők többsége kezdeményezett. Az MSZP szóvivője közölte: Balsai István fideszes képviselő nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a kormányzó párt 2 milliárd forint közpénzt költött el kampányára.

Már korábban is követelte a Fidesz a kormánytól: az adófizetők pénzét ne használja arra, hogy éppen az általuk kezdeményezett népszavazás ellen hangolja őket - mondta az InfoRádiónak Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Balsai István szerint az Új Magyarország kiadványban - amelynek előállítása 150 millió forintba került -, és a szocialista párt által működtetett egyik honlapon szereplő, az egészségbiztosítás átalakítása mellett érvelő két szövegben a szó szerinti egyezések, a mondatszerkesztési azonosságok bizonyítják, hogy a kormány által elköltött milliárdos kommunikációs kiadások valójában az MSZP kampánycéljait szolgálják.

A fideszes politikus hozzátette: a kormány a választói akaratot közpénz felhasználásával próbálja befolyásolni, ami eddig 2 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A politikus elmondta: az elköltött pénzekről szóló adatok megtalálhatók a Közbeszerzési Értesítőben és a költségvetésben.

Balsai István ismét arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a közpénzből folytatott kampányával, amely - mint mondta - ellentétes az alkotmány szellemével.

"Nem igaz"

Az MSZP szóvivője szerint Balsai István fideszes országgyűlési képviselő hazudik, amikor azt állítja, hogy a szocialista párt eddig 2 milliárd forintot költött el közpénzekből a népszavazási kampányára.

Nyakó István úgy véli: Balsai István akkor is hazudott, amikor azt állította, bizonyítékok vannak arra, hogy a kormánypárt ennyit költött.

A szocialista párt szóvivője elmondta: mint minden költségvetésben részesülő párt, úgy az MSZP is el szokott számolni az Állami Számvevőszék felé, az adatok pedig megjelennek a Magyar Közlönyben, vagyis kiderül majd, hogy mennyit költöttek a népszavazási kampányra.

Nyakó István szóba hozta Gyurcsány Ferenc köztisztasági csomagját, amelynek egyebek mellett az a célja, hogy átláthatóbbá tegye a kampánykiadásokat, "néhány párt akadékoskodása miatt" azonban ezt még nem fogadta el az Országgyűlés.

Az MSZP szóvivője megjegyezte: pártja valóban felhasználta a kormányzati szóróanyagban megjelent adatokat, de - tette hozzá - ebben nincs semmi furcsa, mert a kormányzati kiadvány és az MSZP anyaga ugyanarra épül: az igazságra.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: cél, hogy 2-3 éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér

A miniszterelnök péntek reggel terjedelmes interjút adott. Szerinte óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarországra nézve, ezért építik fel a gazdasági semlegesség politikáját. Az igazi fegyver az infláció ellen a magasabb bér, de hogy mekkorát bírnak el a gazdaság szereplői, azt nem a kormány határozza el. A politikát tekintve pedig nem szabad elcsábulni szerinte, "elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×