eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kóka: A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek

A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke. A kisebbik kormányzó párt vezetője évadnyitó tájékoztatóján kiemelte: az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseltét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban.

Az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseletét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban - közölte Kóka János, a szabad demokraták elnöke sajtótájékoztatóján, amelyet a párt három miniszterével közösen tartott.

A kisebbik kormánypárt elnöke hangsúlyozta: szükség van a reformok folytatására, a közteherviselés átalakítására, illetve a pártfinanszírozás rendbetételére és a korrupció visszaszorítására.

Kóka János a pártfinanszírozás rendbetétele kapcsán több, már tavaly is elhangzott javaslatot ismételt meg.

Az SZDSZ elnöke szerint felső határt kell meghatározni a költéseknél, számlaadásra kell kötelezni a pártokat, a kampányidőszakot csökkenteni kell, míg az Állami Számvevőszéket valós ellenőrzési jogosítvánnyal kell felruházni. Elfogadható az az ellenzéki javaslat, hogy kampányidőszakban a pártok ne hirdethessenek - tette hozzá.

Ezeket az intézkedéseket önkormányzati választások és népszavazás esetén is be kell tartani - vélekedett Kóka János. Az SZDSZ elnöke javasolta, hogy a mostani népszavazási kampány költségeit, illetve ennek forrásait a pártok hozzák nyilvánosságra.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: 2008 az átalakulás és stabilizálódás éve lesz.

A tárca a szűrésekre nagyobb hangsúlyt fektet, emellett megtiltanák a dohányzást a zárt nyilvános helyeken, valamint folyik a szülési program kidolgozása - fejtette ki.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte: az idei év legfontosabb feladata a zöld alkotmányozás folytatás, ami alatt a nemzeti éghajlat-változási, az energia- és a fenntartható fejlődési stratégiákat kell érteni.

Egy alapot hoznának létre az előre nem látható környezeti károk kifizetésére - tette hozzá Fodor Gábor.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter szerint 2008-ban véghez kell vinni a közlekedés reformját, meg kell erősíteni az információs társadalmat és gazdasági növekedést kell elérni.

Az első fél év az adó- és járulékrendszer átalakításáról fog szólni - emelte ki a tárcavezető.

Az SZDSZ tervei között szerepel a Volán-társaságok mellett a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya-kezelő Zrt. és a Magyar Villamosművek egy részének a privatizálása - tette hozzá Kákosy Csaba.

Fidesz: az SZDSZ-nek senki sem hisz

"Az SZDSZ-es minisztereknek ma már senki sem hisz. Az ígéreteikből soha nem azok valósultak meg, amelyek a nemzet számára hasznosak, hanem kizárólag azok, amelyek ártanak az országnak; ilyen a nemzeti vagyon SZDSZ által erőszakolt elherdálása és az egészségbiztosítás privatizációja is. Világossá vált, hogy minden egyes nap, amelyet az SZDSZ a hatalomban tölt, súlyos kártételt jelent Magyarországnak" - tudatta közleményben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben

Egyetlen hazai pályán játszó csapat került előnybe a második és harmadik számú kupasorozat elődöntőinek első mérkőzésén: a Fiorentina. Mind a három, e két sorozatban még versenyben lévő csapat, amely megelőzte, illetve kiejtette a Ferencvárost, előnyt szerzett.

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×