eur:
389.4
usd:
363.28
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Fidesz egy újabb népszavazás mellett - a nap legfontosabb hírei

Az MSZP továbbra sem akarja alapvetően megváltoztatni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvényt. A szocialista Kökény Mihály az Info Rádióban hangsúlyozta: ehelyett a garanciákat akarják erősíteni.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, miután több MSZP-s politikus megbeszélést tartott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél, példaként említette az országos kockázatközösségi alappal összefüggő szabályozás pontosítását, illetve a pénztárak feladatainak tételes felsorolását.

Úgy vélte: mind a frakción belül, mind pedig a koalíciós partner SZDSZ-szel meg tudnak állapodni a részletekben. Kökény Mihály közölte: a találkozón nem volt szó Tóth Károlynak a vizitdíj eltörlésére vonatkozó javaslatáról, amelyet formálisan még be sem nyújtott a szocialista képviselő.

A Fidesz a LIGA népszavazási terve mellett

Támogatja a több-biztosítós rendszert elutasító népszavazási kezdeményezést a Fidesz. Pesti Imre, az ellenzéki párt képviselője azt mondta: egyetértenek a civil törekvésekkel, mert a Fidesz is elutasítja a társadalombiztosítás üzleti alapokra helyezését.

A népszavazási kezdeményezést több civil szervezet, a Magyar Szociális Fórum és a Liga Szakszervezetek is támogatja.

Közben megkezdődött az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy népszavazás döntsön arról: részt vegyenek-e üzleti érdekeltségű biztosítók az egészségbiztosítási rendszerben.

Gaskó István, a kezdeményezést felkaroló és koordináló Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: azt szeretnék, ha a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás már február 11-ére összegyűlne, vagyis addigra, amikor az Országgyűlés újra szavaz a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött törvényről.

Elképzelések a bírók védelméről

Bizottságot hoznak létre a bírák és tárgyalótermek védelmére vonatkozó javaslatok kidolgozására - jelentette be a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Lomnici Zoltán és Takács Albert azután közölte ezt, hogy kedden a Pest Megyei Bíróságon megtámadott két bírót és egy ügyvédet egy férfi.

Lomici Zoltán arról beszélt: szeretnék, ha az épületekben - a nyugat-európai példának megfelelően - biztosítanák a rendőri jelenlétet, a tárgyalótemekben pedig kamerákat szerelnének fel.

A kormányszóvivő később azt mondta: az ügyben a kormány tárgyalást kezdeményez az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal.

Csillagszórós bevétel

Több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki a november 22-én indított Csillagszóró hadműveletben - mondta a kormányszóvivő.

Budai Bernadett az akció tapasztalatait összegezve hozzátette: a 6.200 szakember 35 ezer ellenőrzést végzett, több mint 200 üzletet bezártak; a lefoglalt áruk értéke meghaladta az 510 millió forintot.

A lista élén a MOL


A MOL vezeti az 500 legnagyobb hazai cég 2006. évi nyereségi listáját - derül ki a HVG legújabb számában megjelenő összeállításból.
A magyar olajcég a korábban nyilvánosságra hozott árbevételi listán is az első helyen szerepelt.

Muck Tibor, a hetilap szerkesztője elmondta: az adózott eredmények alapján összeállított sorrendet a MOL 337 milliárd 526 millió forinttal vezeti, a második helyen az OTP áll 187 milliárd 97 millió, a harmadikon pedig az Audi Hungária 107 milliárd 361 millió forint adózott eredménnyel.

Moody's: stabil kilátások

Stabilnak tartja a magyar bankrendszer kilátásait a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő a magyar bankrendszer helyzetéről összeállított jelentésében azt írta: a kormány költségvetési takarékossági programja a vártnál kisebb mértékben rontotta a belső bankpiaci klímát, az adósok azonban a jelek szerint nem látják át teljesen a devizahitelek kockázatait.

Elhunyt Körmendi János

Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író. A Kossuth-díjas színművészt hosszú betegség után vasárnap, szeretettei körében érte a halál.

Körmendi János Szegeden született 1927-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1951-ben a Madách Színház tagja lett, ahol 35 éven át játszott. 1987-ben a Mikroszkóp Színpadhoz szerződött, de fellépett a Thália Színházban, a Radnóti Színpadon, az Operettszínházban, és az Operaházban is.

Több kabarétréfát és tv-bohózatot is írt, a leghíresebb közülük Csehov Három nővérének paródiája, amelyet Márkus Lászlóval és Haumann Péterrel adtak elő.

Munkáját 1963-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, érdemes, majd kiváló művész lett, 2005-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki. Körmendi Jánost a kulturális tárca saját halottjának tekinti; temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×