eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin

Egyre inkább szorítja Pécset a határidő

Másfél hónapja nincs művészeti igazgatója a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programnak. Méhes Márton november végén mondott le posztjáról, és nem ő volt az első meghatározó vezető, aki távozott a programból. A helyiek azt rebesgetik: senki nem vállalja a megbízatást, mivel a program főigazgatója szerint is csak "feszített tempóban" lehetne megvalósítani az eltervezett projektek egy részét.

A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt főigazgatója azt ígéri: január végére megtalálják a megoldást arra a problémára, hogy jelenleg nincs művészeti vezetője a programnak.

Valószínűleg nem egy ember kezébe kerül majd a művészeti irányítás, sajtóhírek szerint a feltehetően egy szakmai grémium kapja a megbízatás. A probléma csupán az: vajon kik vállalják el, hogy beszálljanak ebbe a problémás projektbe.

Méhes Márton novemberi lemondását követően a város szocialista vezetése és a programigazgatás még rendkívül optimistán nyilatkozott a projektek megvalósíthatóságáról.

Mészáros András, az EKF-program főigazgatója hangsúlyozta: semmilyen komoly gondot nem okoz a művészeti vezető lemondása. Mint mondta: "Semmi dráma nem történt".

A pécsi Fidesz már nem volt ennyire optimista, az InfoRádiónak Révész Mária, a helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője beszélt aggályairól.

Minden összedőlni látszik, de talán nem fog. Valamit csak össze lehet tákolni ebből. A városvezetésnek el kell döntenie, hogy melyik beruházásokat lehet megvalósítani, hiszen mindet nem lehet kivitelezni - mondta.

Decemberben összeült a bizottság, amely úgy döntött, hogy a fő beruházások mind megvalósíthatóak. Ez azonban már - az eredetihez képest - egy erősen megcsonkított pályázatot jelent.

Mészáros András korábban úgy fogalmazott, hogy az eredeti pályázat egy nagyon szép álom volt, de nem lehet megvalósítani.

A művészeti program nem készült el a határidőre, így decemberben nem tudta megtárgyalni az önkormányzat. Várhatóan az új művészeti vezetés állítja majd össze a programot, azaz rohamtempóban is leghamarabb februárban készülhet el.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere hangsúlyozta: semmi komoly probléma nincsen, hiszen a beruházások uniós támogatására csak idén tavasszal lehet pályázni.

Azt azonban a program főigazgatója egy napilapban elismerte: csak akkor készülnek el a tervezett beruházások, ha feszített tempóban dolgoznak, és semmi nem jön közbe.

Mi az, ami közbejöhet? Például, ha valaki megtámadja az építési és egyéb engedélyeket, vagy valami probléma adódik az uniós pályázatok lehívásánál, vagy akár egy-egy régészeti lelet akadályozza az építkezést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×