eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán

Kormányzati negyed - ennyi volt?

A Népszabadság értesülése szerint eredménytelenné nyilvánítják a kormánynegyed felépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot, a kabinet csak 2010-ben folytatná a programot. Lapszemle.

Valószínűleg már csak egy kérdésre kell választ találni az új kormányzati negyeddel kapcsolatban: miképpen jelentsék be, hogy vége - fogalmaz a Népszabadság.

A terv megszületése óta megfogalmazott, ám mindvégig megválaszolatlanul hagyott többtucatnyi kérdéssel ellentétben ezt most nem lehet elspórolni. Budai Bernadett kormányszóvivő jelenleg egyetlen választ tud: az új kormányzati negyed építéséről hivatalos kormány- és országgyűlési határozat van, amely szerint az épületegyüttest 2009-ben átadják.

A kormánykabinet jövő heti ülésén persze új döntést is hozhatnak. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a kabinet bekérte a közbeszerzési pályázatra érkező egyetlen ajánlat anyagát véleményformálás céljából.

A kormány tavaly januári határozata óta milliárdokat költöttek az új negyed létrehozására. A legtöbbet a MÁV-telkek megvásárlása vitte el: ez 7,1 milliárdba került. Igaz, ebből csak 4,8 milliárdot kapott a vasúttársaság, a többit az adósságállományából vonták le.

Nem kevés pénzbe került a nemzetközi építészeti pályázat lebonyolítása sem. A kormány mind a 17 pályamunkát megvette, összesen 72 millió forintért. A bírálóbizottság és a szakértők díjazása cirka 25 milliót vitt el. A többi bizottság munkájának árát nem hozták nyilvánosságra.

Semmi sem teljesült

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a kormány és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége együttműködési megállapodásából semmi sem teljesült, így az a konföderáció vezetői szerint nincs érvényben.

Gyurcsány Ferencnek várhatóan nem kell arra számítania, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és tagszervezetei látványosan felmondanák a választások előtt vele kötött együttműködési megállapodást.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint tisztázni kellene, hogy a kormányfő miért nem egyeztet a szakszervezetekkel; és hogy ez a helyzet így marad-e a jövőben is.
Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke kifogásolta, hogy a kormányfő ígéreteiből semmi sem valósult meg. Balogh Béla úgy vélte: a kormányzati ígéretek mögött nincs felelősségvállalás, így valóságtartalmuk is megkérdőjelezhető.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöksége kedden ül össze, hogy hivatalos álláspontot alakítson ki. Január második felében pedig mindenképpen találkozni akarnak a miniszterelnökkel.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×