eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A kormányszóvivő szerint 2009-re elkészül a kormányzati negyed - a nap hírei

A kormányszóvivő szerint nem jelent többletterhet az adófizetőknek a kormányzati negyed előkészületeire fordított összeg. Változást sürget a mentés és a betegszállítás januártól érvényes rendjében a Fidesz. A tervek szerint jövő hét elején hazatér a Kenyában tartózkodó mintegy 200 magyar turista. A nap hírei 2008. január 5-én, szombaton.

A kormányszóvivő szerint 2009-re elkészül a kormányzati negyed

A kormányszóvivő szerint továbbra is az eredeti tervek szerint alakul a kormányzati negyed építése. Daróczi Dávid azután beszélt erről, hogy a Népszabadság információi szerint várhatóan eredménytelenné nyilvánítják a negyed felépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot és a kabinet csak 2010-ben folytatná a programot.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a beruházás 2009-re épül meg a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen. Az előkészületekre fordított összegről elmondta: az állam a legtöbb pénzt arra költötte, hogy megvásárolja a negyed építésének területeit a MÁV-tól, de ez szerinte nem jelent többletterhet az adófizetők számára.

Közben a Fidesz szóvivője ismét arra kérte a kormányt: hozza nyilvánosságra a beruházás előkészületeinek pontos költségét. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kabinet már eddig is százmilliókat költött saját luxusának megteremtésére, miközben napról napra újabb sarcokkal nehezíti az emberek életét.

Fidesz-javaslat a mentés és a betegszállítás rendjéről

A mentés és a betegszállítás január elsejétől érvényes rendjének újragondolását javasolja a Fidesz, mert az ellenzéki párt szerint továbbra is káosz jellemzi a szolgáltatásokat.

Horváth Zsolt, a Fidesz egészségügyi kabinetjének helyettes vezetője úgy fogalmazott: a két terület szétválasztásáról szóló új szabályokat az érintettek sem ismerik, ezért minél hamarabb tájékoztatni kell a háziorvosokat arról: mely területen ki végzi a szállításokat.

Győrffi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban azt mondta: már nincs fennakadás a betegszállításban.

Közben Pusztai Dezső, az Országos Betegszállítási Szolgálat közép-magyarországi regionális vezetője is úgy vélte az InfoRádióban: a többletfeladatok miatt módosítani kellene a betegszállító magáncégek által ellátandó területek határait.

A KDNP visszajelzésre kötelezné az APEH-et

A KDNP azt szeretné, ha a jövőben az APEH visszajelzést küldene az adózóknak egyszázalékos felajánlásukról. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: szükség esetén törvénymódosítást javasolnak az ügyben.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy jelenleg az adóhatóság sem az adózókat, sem a civil szervezeteket, egyházakat nem tájékoztatja a felajánlások megérkezéséről.

Hozzátette: évente másfél millió ember juttatja el egyszázalékos felajánlását civil szervezeteknek és hétszázezren az egyházaknak.
Kedden estig lesz lezárva a Váci út egy része

Várhatóan kedd este 6 óráig lesz lezárva a Váci út, a Zsilip és a Garam utca közötti szakaszon - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese.

Kormos Endre az InfoRádiónak elmondta: a bontást végző cég tájékoztatása szerint csak ekkora fejezik be annak az épületnek a bontását, amelynek fala pénteken a Váci útra dőlt.

Dercze Tamás, a IV. kerület polgármestere korábban az InfoRádióban elmondta: a cég jogellenesen kezdte el bontani a volt újpesti bőrgyár épületét, és a munkát nem a technológiai előírások szerint végezték.

A kenyai konzul szerint biztonságban vannak az afrikai országban tartózkodó magyarok

Továbbra is biztonságban vannak a Kenyában tartózkodó magyarok - mondta Kocsis András kenyai konzul. A diplomata azután közölte ezt, hogy ellátogatott Mombasa környékére, ahol a magyar turisták üdülnek.

Arról is beszámolt, hogy a tervek szerint az ott tartózkodó magyarok a jövő hét elején két csoportban, hétfőn 186-an, míg szerdán 22-en indulnak haza.

Kenyában december utolsó napjaiban zavargások törtek ki, mert az ellenzék szerint az államfő csalással nyerte meg a választásokat. A megmozdulásokban legalább 360 ember veszítette életét.

Szaakasvili valószínűleg marad elnök

Grúziában két előrejelzés szerint is Mihail Szaakasvili eddigi államfő nyerte a szombati elnökválasztást.

A szavazás befejezése előtt néhány órával készített felmérések alapján a politikus megszerezte a szavazatok több mint 50 százalékát, így nincs szükség második fordulóra.

A grúziai ellenzék viszont úgy véli: súlyos szabálytalanságok történtek az elnökválasztás lebonyolításakor.

Korábban Eörsi Mátyás, az Európa Tanács 26 fős megfigyelőcsoportjának vezetője azt közölte: békésen zajlott le a voksolás, sehonnan nem jelentettek rendbontást.

A Scotland Yard is nyomoz Bhutto meggyilkolásának ügyében

Pakisztánban a kormány kérésére a Scotland Yard munkatársai is nyomoznak Benazír Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásának színhelyén. A brit bűnügyi rendőrség öt antiterrorista, illetve törvényszéki orvosi szakértője érkezett Ravalpindibe.

Pervez Musarraf elnök úgy fogalmazott: vizsgálatuk véget vethet a december 27-én elkövetett öngyilkos merénylet körüli ellentmondásoknak.

Az ellenzéki politikusok- akik a kabinetet és nem az al-Kaidát tartják felelősnek a merényletért- értelmetlennek tartják a Scotland Yard szakértőinek nyomozását.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×