eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Korunk hőse: a "nyálafolyós konzumidióta"

Bogár László közgazdász szerint az Egyesült Államok alsó középosztályának a valós teljesítménye feletti fogyasztási nívója vezetett a nyár végi hitelválsághoz. Az egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jövőre ez további válságokat generálhat.

Amerikában sokféle "buborékgazdaság" növekedett, az első buborék - a technológiai papírok - 2001-ben volt - emlékeztetett a közgazdász.

Bogár László hozzátette: ekkor az érintett részvények ára a negyedére, ötödére esett vissza.

Nagyon régóta fújódott az ingatlanbuborék. Mindenki tudja, hogy az amerikai társadalomban az ingatlanok jelentős része túlértékelt. Az alsó középosztálybeli amerikaiak életszínvonala 30-50 százalékkal magasabb, mint amilyet normál körülmények között megengedhetnének maguknak - közölte.

A közgazdász hozzáfűzte, hogy ezt a költekezést azért engedhetik meg maguknak, mert értékesebbnek vélik az ingatlanukat, mint amilyen valójában.

Most egy diszkrét jelzést kaptak arra, hogy korrigálniuk kell a fogyasztási szokásaikat - utalt a szakértő a nyár végi hitelválságra.

Bogár László szerint a globális gazdaság legfőbb hajtómotorja egy patologikus összefüggés: szinte fogyasztógépet, egyes kutatók szerint "nyálafolyós konzumidiótát" akar kialakítani.

Korunk hőse az, aki akkor is fogyaszt, ha arra valójában nincs pénze, aki térben és időben végtelenné tágítja a fogyasztását. Legyünk őszinték, azt is fogyasztja, amire nem is feltétlenül volna szüksége - mondta a közgazdász.

Hozzátette: jó példa erre, hogy az Egyesült Államokban a szemétbe kerülő élelmiszer, illetve annak az ételnek a mennyisége, amelyet olyanok fogyasztanak el, akik ezzel saját egészségi állapotukat rontják, háromszorosa annak, amivel az éhezést fel lehetne számolni a világon.

Az amerikai társadalomnak van egy ötvenmilliós része, többnyire alsó középosztálybeliek, akik messze a teljesítményük alapján reálisnak tekinthető fogyasztási nívó felett vannak - közölte Bogár László.

Emlékeztetett arra, hogy ezt a szükségtelen fogyasztást óriási marketinggépezetek segítik fenntartani.

Bizonyos értelemben ennek a korrekciójára irányuló jelzés volt a nyári megroggyanás. Amerika méreteiből következően Egy ilyen apró korrekció is súlyos addicionális válságokat hozhat létre a világ számos pontján - tette hozzá a közgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×