eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bértárgyalással keződőhet az új év - a nap hírei

Januárban egyztetnek a még vitás kérdésekről a vasúttársaság és a VDSZSZ vezetői. Várhatóan 1 millió 300 ezer embernek nem kell fizetnie az influenza elleni oltásért. Pakisztánban elhalasztják a január 8-ra tervezett általános választásokat. A nap hírei 2007. december 30-án, vasárnap.

Hamarosan folytatná a tárgyalásokat a VDSZSZ

Várhatóan január első napjaiban kezdeményez tárgyalást a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete arról a két vitás kérdésről, amely miatt nem írta alá a MÁV és a többi vasutas szakszervezet között létrejött megállapodást.

Az érdekképviselet elnöke elmondta: azt kifogásolták, hogy a gépészeti szakágat tömörítő és a vontatási tevékenységet összefogó társaságnál nem teljesítették a 10 százalékos bérfejlesztési követelést.

A 3 évre szóló foglalkoztatáspolitikai egyezséget mind az 5 reprezentatív érdekképviselet elfogadta. Eszerint a heti munkaidő nem csökken 38 óra alá, így a foglalkoztatási feltételek nem változnak a MÁV-nál. Jövőre az alapbérek átlagosan 6,9 százalékkal nőnek, a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összege pedig éves szinten fejenként 250 ezer forintra nő.

A Fidesz nem privatizálná a vasúttársaságot

A privatizáció helyett továbbra is állami tulajdonban tartaná a vasúttársaságot a Fidesz. A párt közleményében hangsúlyozza: a biztonságos vasúti szolgáltatás állami felelősség, amit a bevétel-centrikus vállalati üzem helyett valódi közszolgáltatóként kellene működtetni, ehhez viszont fejlesztésekre van szükség.

A gazdasági tárca szerint a következő években 500 kilométernyi vasút fejlesztésére nyílik lehetőség uniós forrásokból. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv közlekedési operatív programjában mintegy 1.700 milliárd forint fordítható közúti, vasúti, vízi, logisztikai fejlesztésekre.

1 millió 300 ezren kaphatnak ingyen oltást

A kormányszóvivő szerint 1 millió 300 ezer embernek nem kell fizetnie az influenza elleni oltásért. Daróczi Dávid hangsúlyozta: a vakcina nem kötelező védőoltás, így beadásánál senkinek sem kell vizitdíjat fizetnie, térítési díjat is csak azoktól kérhetnek, akik az oltóanyagért is fizetnek.

Az oltás beadása ingyenes a szív és érrendszeri betegeknek, a vese-, a cukor- és egyéb anyagcsere betegségben szenvedőknek, valamint a 60 év felettieknek. A legolcsóbb vakcina 940, a legdrágább 1041 forintban kerül.

Új rektor a Babes-Bolyai Tudományegyetem élén

Andrei Marga filozófust választották a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorává. A felsőoktatási intézmény szenátusa a magyar tagozat által javasolt jelölteknek is bizalmat szavazott, így a következő 4 évben Magyari Tivadar szociológus lesz intézmény rektorhelyettese.

A másik rektorhelyettesi posztra Márkus András matematika professzort választották. Madridi tömegmegmozdulás a keresztény családi értékek mellett

Madridban egyes hírek szerint több 10 ezren, más források alapján több százezren gyűltek össze a keresztény családi értékek védelmében szervezett tömegmegmozduláson.

XVI. Benedek pápa a téren elhelyezett kivetítőkön keresztül a Vatikánból élőben szólt a tömeghez. A Vatikán több alkalommal bírálta José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök kormányát a melegházasságok elismeréséért és a válások megkönnyítéséért.

Nem lesz januári választás Pakisztánban


Pakisztánban elhalasztják a január 8-ra tervezett általános választásokat - közölte a Pervez Musarraf elnököt támogató Pakisztáni Muzulmán Liga szóvivője. A párt nem sokkal később felfüggesztette választási kampányát.

A bejelentéssel egyidőben Benazir Bhutto meggyilkolt ellenzéki vezető pártja a politikus 19 éves fiát és férjét nevezte ki a Pakisztáni Néppárt új vezetőinek. A szervezet bejelentette: indulni kíván a választásokon.A központi választási bizottság holnap dönt arról, hogy mikorra írja ki az általános választásokat Pakisztánban.

Olmert dönt az építkezésről

Izraelben a jövőben a kormánynak kell jóváhagynia minden, a ciszjordániai zsidó telepeken tervezett építkezést. Ehud Olmert miniszterelnök erről szóló döntéséről Washingtont is tájékoztatta.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben többször is kifogásolta a tervezett építkezéseket. A zsidó telepek bővítésének leállítása az egyik kulcskérdés az annapolisi közel-keleti értekezlet után felújított izraeli-palesztin béketárgyalásokon.

Bin Laden újabb fenyegetése

Megfenyegette Izraelt és az al-Kaida ellen harcoló iraki csoportokat az interneten megjelent legújabb hangüzenetében Oszama bin Laden.

Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője kijelentette: felszabadítják a palesztin területeket, és nem hagyják, hogy Izrael újabb földterületet foglaljon el.

Az al-Kaida vezetője az idén eddig négyszer jelentkezett video- vagy hangüzenetben.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×