eur:
400.08
usd:
362.11
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra

13 százalékot emel a BKV - a nap hírei

A kormányszóvivő szerint nem jelenti a beruházás csúszását az, hogy január 16-án hirdetik ki a kormányzati negyedre kiírt versenypárbeszédes közbeszerzési eljárás eredményét. Az interneten tette közzé a 100 legkeresettebb bűnöző arcképét, nevét és korát a rendőrség. 13 százalékkal emelkednek a BKV tarifái. A nap hírei 2007. december 29-én, szombaton.

Budai a kormányzati negyedről

A kormányszóvivő szerint nem jelenti a beruházás csúszását az, hogy január 16-án hirdetik ki a kormányzati negyedre kiírt versenypárbeszédes közbeszerzési eljárás eredményét. Budai Bernadett azt mondta: a bírálóbizottságnak alaposan át kell tekintenie, hogy a benyújtott tervek megfelelnek-e a kritériumoknak.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság tájékoztatása szerint a határidőig a KÉSZ Közép-Európai Építő kft. és az Europolis Kft. alkotta konzorcium tett ajánlatot a kormányzati épületegyüttes felépítésére és 25 éven át tartó üzemeltetésére.

Görözdi György miniszterelnöki megbízott, projektigazgató csütörtökön azt mondta, hogy szombaton kihirdetik az eredményt, és akkor még versenyben volt a Wallis Ingatlanfejlesztő Zrt. vezette konzorcium is, de végül csak egy ajánlat érkezett.

A kabinet határozata alapján a negyed 2009 végére épülne meg a Podmaniczky utca és a Váci út közötti 30 hektáros területen. A beruházás idei értéken számított maximális összege 142 és fél milliárd forint lehet.

40 milliárd forintnyi vagyon kerül a rendőrséghez

Aláírta a határőrség vagyonának átadásáról szóló jegyzőkönyvet Bencze József országos rendőrfőkapitány és Béndek József, a határőrség parancsnoka. A dokumentumra azért volt szükség, mert január 1-jén a határőrség megszűnik, és vagyonát valamint személyi állományát a rendőrség veszi át.

Bencze József a jegyzőkönyv aláírása után elmondta: mintegy 40 milliárd forintnyi vagyon kerül a rendőrséghez: egyebek mellett 500 ezer négyzetméter ingatlan, több száz jármű és csaknem 5 ezer számítógép. A határőrségtől 9.433 embert vesz át a rendőrség; az integráció előtt 1322-en választották a nyugdíjba vonulást a két testületnél.

Felkerül a világhálóra a legkeresettebb bűnözők listája

Az interneten tette közzé a 100 legkeresettebb bűnöző arcképét, nevét és korát a rendőrség. Bencze József országos rendőrfőkapitány még december elején jelentette be, hogy nyilvánosságra hozzák az úgynevezett Körözési Top 100-as listát.

A dokumentum nem rangsorol a bűnözők között, azok nevét abc-sorrendben tartalmazza. A listából nem derül ki, hogy kit miért keresnek, csak azt közlik, hogy a bűnözők ellen melyik hatóság adott ki elfogatóparancsot.

Jelentős bírságok a Csillagszóró hadművelet során

Mintegy 950 millió forint bírságot szabtak ki az elmúlt 5 hétben a Csillagszóró hadművelet során - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: 25 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok, szabálytalanságot 7 ezer esetben találtak. A lefoglalt áruk értéke meghaladja a 440 millió forintot.

Szólt arról is, hogy a bírságok 55 százalékát a munkaügyi felügyelőség szabta ki, amelynek munkatársai 3500 feketén foglalkoztatott munkást találtak. Az élelmiszerbiztonsági felügyelők 92 ezer kilogramm húst, húskészítményt és édességet foglaltak le, míg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai több mint ezer karácsonyi szezonális élelmiszer, műszaki cikk és csillagszóró minőségét kifogásolták.

Az ÁNTSZ 850 esetben szabott ki bírságot az élelmiszert árusító helyekre, a pénzügyőrök több mint 10 ezer, illegálisan forgalmazott pirotechnikai eszközt foglaltak le, az APEH pedig öszesen 74 millió forintra büntette a szabálysértő kereskedőket.
Emelkedő díjak a fővárosban

Budapesten januártól szinte minden közszolgáltatás a kormány által jelzett csaknem ötszázalékos inflációnál nagyobb mértékben drágul. A BKV tarifái az ideihez hasonlóan jövőre is átlagosan 13 százalékkal emelkednek; a vonaljegy ára 270 forint lesz, de éjszaka 350 forintot kell fizetni érte a járműveken.

A felnőtt havi bérlet ára a jelenlegi 7.350 forintról 8.250-re emelkedik; a tanuló- és nyugdíjas bérletek pedig 3.250 forintba kerülnek majd. A szemétszállítás 13,7 százalékkal drágul; a csatornahasználatért 9,9 százalékkal, a vízfogyasztásért 8,8 százalékkal, a szennyvízszippantásért 8,6 százalékkal, a kéményseprésekért pedig 4,4 százalékkal kérnek több pénzt jövőre.

A kegyeleti közszolgáltatások ára 9,3 százalékkal nő, a szabadáras szolgáltatásoké viszont 10 százalékkal mérséklődik.

A távhő díjszerkezetének módosításával az alapdíjat a jövő évre befagyasztották, a hődíj viszont negyedévente a gáz árának függvényében emelkedik vagy csökken majd.

Szigorít a BKV

Februártól biztonsági őrök felügyelnek a rendre a BKV éjszakai járatain - közölte a társaság kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Regőczi Miklós a Népszabadságnak elmondta: a szigorítást nem a hajléktalanok ellen, hanem az utazási rend betartása, elsősorban a fizető utasok érdekében vezeti be a szolgáltató.

A tájékoztatás szerint az éjszakai járművön utazó őrök csak azokat engedik felszállni, akiknek érvényes jegyük, vagy bérletük van, valamint ruházatukkal és más módon sem szennyezik mások öltözetét és a járművet.

Most nem drágulnak a vonatjegyek

Nem emelkednek az árak januárban a helyközi vonat és autóbusz közlekedésben. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részben azért döntött így, mivel az idén mindkét ágazatban csökkent az utasszám az egységes vonat és autóbusz tarifákra valamint az új kedvezményrendszerre történő átállással összefüggő áremelések hatására.

A májusi módosítás a MÁV-nál átlagosan 17 százalékos drágulást eredményezett.

Baleset a Keszthelyi-öbölben

Beszakadt a jég egy német jégvitorlázó alatt a Keszthelyi-öbölben - közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor elmondta, hogy a férfi mintegy 30 percig volt a vízben, akit sikerült kimenteni és már túl van az életveszélyen.

Tagad az al-Kaida


Az al-Kaida terrorhálózat feltételezett pakisztáni vezetője szóvivője útján tagadta, hogy köze lenne Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolásához. Maulvi Omar közölte: a törzsi emberek saját törvényeik alapján nem támadnak nőkre; szerinte a merénylet a kormány, a hadsereg és a titkosszolgálatok összeesküvése volt.

Pénteken Pakisztánban az ország déli részén lévő családi mauzóleumban helyezték végső nyugalomra Benazir Bhuttót. Az ellenzéki vezetőt csütörtökön ölték meg egy Ravalpindiben rendezett választási nagygyűlés végén; a gyilkosság után kitört zavargásokban több mint 30 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk

Izraeli válaszcsapástól tart Irán - számba vettük a lehetőségeket

A zsidó államra mért tömeges rakétacsapás nem maradhat válasz nélkül - közölte Benjamin Netanjahu. Katonai elemzők most azt találgatják, vajon konkrétan mire gondolhatott az izraeli kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×