eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Az RMDSZ és Tőkés László is készülhet Brüsszelbe - a nap hírei

Romániában az első exit-poll eredmények szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Tőkés László egyaránt elérte a bejutáshoz szükséges szavazatszámot az európai parlamenti választásokon. Az Országos Választási Bizottság ülésének hétfői összehívását sürgeti a Fidesz a kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdés hitelesítési eljárásával összefüggésben. Az Új rend programért felelős kormánybiztos szerint egy éven belül 20 százalékkal csökkenhet a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények száma, ha létrehozzák a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet. A nap hírei 2007. november 25-án, vasárnap.

Exit-poll: az RMDSZ és Tőkés László is bejutott az EP-be

Romániában az első exit-poll eredmények szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Tőkés László egyaránt elérte a bejutáshoz szükséges szavazatszámot az európai parlamenti választásokon. Az RMDSZ-t valószínűleg a listán szereplő első két jelölt, Frunda György és Sógor Csaba képviselheti Brüsszelben.

A szavazóhelyiségek kijáratánál készített felméréek alapján az öt százalék feletti szavazati arányt megszerző pártok között van a Demokrata Párt, a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Liberális Demokrata Párt is. A részvételi arány rendkívül alacsony, 27,3 százalékos volt a román Európai Parlamenti választáson. Az országos átlaghoz képest a magyar lakosság köréban jóval többen mentek el szavazni.

OVB-ülést sürget a Fidesz

Az Országos Választási Bizottság ülésének hétfői összehívását sürgeti a Fidesz a kórházi napidíjról szóló népszavazási kérdés hitelesítési eljárásával összefüggésben. Deutsch-Für Tamás, a legnagyobb ellenzéki párt elnöki kabinetfőnöke azt mondta: ennek a kérdésnek az ügyében valamennyi munkafázissal végzett a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Urbán György, a hivatal vezetője pénteken közölte: tényszerűen nem állapítható meg az, hogy lezárult volna az aláírások hitelesítése, mivel még további ellenőrzésekre van szükség. Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke azt mondta: ha levélben megkeresi kérrésével a Fidesz, arra válaszolni fog.

Az MDF a 4-es metró építésének leállítását kezdeményezi

A 4-es metró építésének azonnali leállítását kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén az MDF-frakció. Hock Zoltán, az ellenzéki párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg csaknem 200 milliárd forintos finanszírozási hiány fedezetét az állammal kötött metróépítési szerződés szerint a fővárosi önkormányzatnak kell állnia. Úgy vélte: Budapest jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy a hiányzó pénzt hitelből teremtsék elő. -- A gazdasági főpolgármester-helyettes emlékeztetett: egy hónapja átalakították a 4-es metró finanszírozási szerkezetét, és csökkentették a pénzügyi kockázatokat. Ikvai-Szabó Imre hangsúlyozta: lesz elég pénz a metró megépítésére, és a beruházás miatt nem kerülhetnek veszélybe más fővárosi közlekedési projektek.Kondorosi: felére csökkenhet a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények száma

Az Új rend programért felelős kormánybiztos szerint egy éven belül 15-20 százalékkal, 5 éven belül pedig akár felére csökkenhet a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények száma Magyarországon a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület létrehozásával. Kondorosi Ferenc emlékeztetett arra: a fórum a kormány javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokkal felruházott testülete lenne, amely az állami, illetve a társadalmi és a gazdasági szervezetek közötti együttműködést segítené a szellemi tulajdon védelmében.

Lomnici igazgatótanácsi tag maradt

Újabb 3 évre az igazgatótanács tagjává választotta Lomnici Zoltánt a Legfelsőbb Bíróságok és Államtanácsok Nemzetközi Szervezetének Bangkokban ülésező kongresszusa. A több mint 120 tagállam részvételével létrehozott világszervezet a közigazgatási bíráskodást irányító legfelsőbb bírósági elnökökből, illetve államtanácsi elnökökből áll. A testület tagja többek között a holland királynő, a francia miniszterelnök és a brit lordkancellár is.

Sztrájkolnak a vámosok Szlovéniában

Szlovéniában vasárnap éjféltől meghatározatlan idejű forgalomlassító sztrájkot kezdenek a vámosok, akik magasabb béreket és a létszámhiány megoldását követelik. Az akció mindaddig tart, amíg a kormány nem tárgyal érdekvédelmi szervezeteikkel. A szlovén vámosok lassítják az ellenőrzéseket, emiatt zsúfoltság alakulhat ki a határátkelőknél. A ljubljanai kormány elfogadhatatlannak tartja a béremelési és létszámnövelési követeléseket.

23 új bíboros

Rómában 23 új bíboros kapta meg gyűrűjét XVI. Benedek pápától a Szent Péter bazilikában. A kardinálisokat szombaton ünnepélyes szertartás keretében emelte bíborosi rangra a katolikus egyházfő.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×