eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Pokorni: "A kormány most már legalább bevallja"

Nem ért egyet a Fidesz alelnöke a Rektori Konferencia tagjaival a tandíj bevezetésével kapcsolatban. A rektorok elfogadhatónak tartják a fejlesztési részhozzájárulás kivetését, elsősorban azért, mert úgy vélik, így megváltozna a diákok hozzáállása a tanuláshoz, a negatív hatásokat pedig egy jó ösztöndíjrendszer kiküszöbölhetné. Pokorni Zoltán azonban úgy véli: az egységes tandíj csak pénzbeszedés, ösztönző szerepe nincs.

A Rektori Konferencia tagjai Bokros Lajos minisztersége idején is elfogadhatónak tartották a tandíj bevezetését és hasonló várakozásokat fogalmaztak meg, akkor azonban 7, illetve 14 ezer forintot kellett volna fizetniük a diákoknak, míg most 100-150 ezer forintról van szó - mondta a Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pokorni Zoltán közölte: számolva a népszavazás eredményével - amelytől azt várják, hogy megszűnjön a tandíjrendszer - pártja a költségvetés vitájánál beterjesztett egy olyan javaslatot, amely szerint, a bevételkiesés kompenzációjaként 6-6,5 milliárd forinttal növelnék a felsőoktatási intézmények támogatását.

Nem változtat a diákok hozzáállásán

A XII. kerület polgármestere szerint a tandíj bevezetésének pénzügyi szempontjai érthetőek, illúziónak tartja azonban azt, hogy a fizetős rendszer megrendelői szerepet hozna létre és változtatna a költségtérítéses képzésben részt vevő diákok szemléletmódján.

A költségtérítéses diákok körében az elmúlt évtizedben "gyakrabban jelent meg egy olyasfajta hozzáállás, hogy fizetek a papírért: nem a teljesítményt, nem a munkát, nem a tudást akarom, a papírt" - tette hozzá Pokorni Zoltán.

A politikus úgy véli: a tandíjnak elvileg lehetne oktatáspolitikai hatása, de, ha mindenkire egységesen kivetik, elveszti motiváló szerepét.100 milliárd mínusz?

Ebben a tanévben 25 milliárd forinttal kevesebb pénzt költött a kormány az oktatásra, mint az előzőben, a költségvetés tervezetéből pedig kiderül, hogy a jövőre újabb 50, 2009-ben pedig még 25, tehát összesen 100 milliárd forintot vonna ki a rendszerből - mondta a Fidesz alelnöke.

Hozzátette: a Fidesz javaslatcsomagot nyújtott be, amely 50 milliárd forintot juttatna a hátrányos helyzetű kistelepülések iskoláinak, valamint a kollégiumok és a művészeti oktatás megerősítésére.

A politikus elmondta: az elmúlt tanévhez képest most 59 ezer forinttal kevesebb támogatást kapnak az általános iskolák egy-egy elsős diák után, míg a középiskolák elsősei után juttatott összeg 50 ezer forinttal csökkent.

Pokorni Zoltán hozzáfűzte: a kormány most már legalább bevallja, hogy valóban kivesz a közoktatási rendszerből, hiszen korábban ezt tagadták.

Többen halnak meg, mióta zakatol a reform

Az egészségügyi reformról szólva a Fidesz alelnöke elmondta: a nyolc hónappal ezelőtt indult meg az egészségügy reformja, az akkorihoz képest ma 6,5 százalékkal rosszabbak a halálozási adatok, a csecsemőhalandóság is nőtt, egy év alatt 8,5 százalékkal. Hozzátette: ilyen mértékű kiugrás az utóbbi évtizedekben nem volt.

Pokorni Zoltán szerint "nem szabad nem észrevenni", hogy az állampolgárok egy része, 6-8 százaléka a vizitdíj bevezetése óta nem megy orvoshoz, ezért észrevétlenek maradnak a betegségeik.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×