eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Magyarázatot találtak a tömeges kihalásra

Az Illinois-i Egyetem tudósai őskori tengeri üledékeket vizsgálva arra a feltételezésre jutottak, hogy több millió évvel ezelőtt egy szomszédos szupernóva-robbanás okozhatott tömeges kihalást a Földön.

A Népszabadság azt írja: a tervek szerint decembertől a panellakók akkor is kérhetnek támogatást energiatakarékossági felújításra, ha a lakóközösség ehhez nem járult hozzá. Igaz, az így szerezhető pénz kevesebb, mint a panelprogramban, és máshol is kellene igényelni. Az új lehetőséget az nyitja meg, hogy a jövő hónaptól várhatóan a panellakásokra is kibővíti a támogatási jogosultságot a Nemzeti Energiatakarékossági Programot működtető Energia Központ Kht.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az Egyesült Államok brüsszeli NATO nagykövete arról tájékoztatta Magyarország NATO-nagykövetét, Martinusz Zoltánt, hogy egy szövetséges ország kém- és terrorelhárító szolgálatának az élére elfogadhatatlannak tartják a KGB-egyetemen végzett Laborc Sándor személyét. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy 2008-ban hazánk adja a NATO speciális bizottságának elnöki tisztét a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója személyében. Laborc Sándor jelenleg megbízott főigazgatója az NBH-nak, de a hivatal teljes jogú vezetői székére pályázik. Ebben a koalíció támogatja, tehát bírja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György titkosszolgálati miniszter támogatását. Laborc Sándor a nyolcvanas évek elején a Dzserzsinszkij akadémián, az egykori Szovjetunió titkosszolgálati iskolájában szerzett képesítést.

Az Index a New Scientist-re hivatkozva azt írja: az Illinois-i Egyetem tudósai őskori tengeri üledékeket vizsgálva arra a feltételezésre jutottak, hogy több millió évvel ezelőtt egy szomszédos szupernóva-robbanás okozhatott tömeges kihalást a Földön. Az elmélet nem új, de most Brian Fields és kutatócsapata is megerősítette. Brian Fields és kollégái becslése szerint egy legalább 60, legfeljebb 300 fényévnyire levő szupernóva hatással lehetett a pliocénkori Földre. Ez megmagyarázná azt a rejtélyes kihaláshullámot, ami a földtörténeti kor végén jelentkezett, különösen a tengeri fajoknál. A kutatók elmélete szerint a robbanás sugárzása gyengítette a Föld ózönrétegét, és az ezzel jelentkező erősebb ultraibolya sugárzást nem bírta az élőlények egy része. Ugyanakkor Fields is elismeri, hogy közvetlen bizonyítékuk még nincs a teória igazolására.

A Napi Gazdaság azt írja: az elmúlt hetek hosszú hétvégéit okolják az utazási irodák, amiért elmaradnak a tavalyitól az év végi foglalásaik. Az egyik iroda vezetője úgy véli, 2007 egészében rosszabb évet zár majd az utaztató ipar, mint tavaly. A jövő év is tartogathat kellemetlen meglepetéseket a cégeknek, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy túlbiztosítják magukat. A szakemberek szerint a rendesen megképzett tartalék elvben minden esetben elegendő arra, hogy a csőddel kapcsolatos költségekre fedezetet nyújtson.

A Világgazdaság szerint Olaszország legnagyobb "cégének" számít a maffia, és ezen az sem változtat sokat, hogy a rendőrségnek hétfőn sikerült elfognia a legbefolyásosabbnak tartott szicíliai keresztapát, Salvatore Lo Piccolót. Az itáliai kiskereskedőket tömörítő szervezet a Confesercenti becslése szerint a maffiacsoportok bevétele tavaly - a kábítószeri-csempészetet és az emberkereskedelmet nem számítva - 90 milliárd euróra rúgott, ez az ország GDP-jének hét százalékával egyenlő. A szervezett bűnözés gazdasági befolyása elemzők szerint világszerte egyre nő. A globalizáció megkönnyíti a maffiózók dolgát, akik a különböző pénzmosási technikák révén egyre jobban beépülnek a legális gazdaságba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×