eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb 214 milliárd forint környezetvédelmi pályázatokra

214 milliárd forint környezetvédelemre fordítható uniós támogatásra pályázhatnak az önkormányzatok keddtől. Az összeget árvízvédelemre, hulladékgazdálkodásra és a felszíni vizek védelmére használhatják a pályázat nyertesei.

A szeptemberben meghirdetett több mint 300 milliárd után keddtől újabb, ezúttal 214 milliárd forint összegű Európai Uniós támogatásra lehet pályázni - mondta az InfoRádiónak az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon hozzátette: harminckét témában várják a pályázatokat, a pénzt ezúttal többek között az árvízvédelemre, a hulladékgazdálkodásra és a felszíni vizek védelmére használhatják fel a nyertesek

Ugyancsak a témák között szerepel az apró települések csatornázása, vagy az erdei iskolák támogatása a környezettudatos nevelés érdekében, ezek azonban kisebb összegeket kötnek le - közölte a miniszter.

A támogatásokra önkormányzatok vagy önkormányzati társulások, az állami, árvízvédelemmel foglalkozó, az erdei iskolák kapcsán pedig akár egyházi szervezetek is pályázhatnak - mondta Bajnai Gordon.

Az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetője arra számít, hogy a jövő év elejére már megszületnek az első döntések a pályázatokról, így megkezdődhet a tervek megvalósítása.

Kiemelt szerep

Az összes uniós támogatás, amelyet Magyarország 2007 és 2013 között a környezetvédelemre fordíthat közel 1400 milliárd forint, ennek csak kis része a most meghirdetett 214 milliárd - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Fodor Gábor hozzátette: a környezetvédelemnek kitüntetett szerepe van az uniós programokban, hiszen az EU-ból érkező összes támogatás mintegy 20 százalékát lehet erre a célra felhasználni.

A miniszter közölte: annak ellenére, hogy ebből az összegből 2007-ben és 2008-ban közel 62 milliárd forintra pályázhatnak a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok az árvízvédelemmel kapcsolatban, a költségvetés is támogatja a védekezést.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×