eur:
385.63
usd:
355.26
bux:
67926.61
2024. május 21. kedd Konstantin

BKV: akár 9500 forint is lehet egy havibérlet - nap legfontosabb hírei

Az InfoRádió értesülései szerint egy BKV-s előkészítő anyag három lehetséges változatot tartalmaz a jövő évi tarifaemelésre. Eszerint 2008-ban 11-12, vagy 17-18, esetleg 22-25 százalékkal drágulnának átlagosan a jegyek és a bérletek. A döntést a közgyűlés novemberi ülése hozza meg.

Az InfoRádió értesülései szerint a BKV három változatot dolgozott ki a jövő évi tarifaemelésre. A terveket egy előkészítő anyag tartalmazza, amelyet még a BKV igazgatósága és a főváros vezetése is megtárgyal, mielőtt a november végi közgyűlés elé kerülne. A koncepció szerint jövő évtől 11-12, vagy 17-18, esetleg 22-25 százalékkal drágulnának átlagosan a jegyek és a bérletek. A dolgozói bérlet ára a jelenlegi 7350 forintról akár 9500 forintra is emelkedhet. Elképzelhető, hogy a közlekedési vállalat kedvezményes árú hétvégi és csúcsidőn kívüli bérletet is bevezet.

Elképzelhető, hogy jövőre is drasztikusan emelkednek a budapesti közműdíjak. A távirati iroda értesülései szerint a szemétdíjra 14 százalékos díjemelési javaslat érkezett a fővárosi döntéshozókhoz. A vízművek az idei 9,8 százaléknál kevesebb, 9 százalék körüli emelést terjesztett be. A csatornázási művek pedig az idei 9,4 százaléknál többet, 9,8 százalékos emelést kezdeményezett. A csatornadíj emelése azonban ebben az esetben is csak 4 százalék körüli, az 5,8 százalékos többi részt vízterhelési díjként, egyfajta adóként továbbítja a cég az államnak. A Főpolgármesteri Kabinet várhatóan a jövő héten foglalkozik a javaslatokkal, a Fővárosi Közgyűlés pedig november végén dönt az új tarifákról.

Megtartják a szerda reggelre meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájkot a vasutas érdekképviseletek. A Vasutasok Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: reggel 6 és 8 óra között egyetlen vonat sem közlekedik. Simon Dezső hangsúlyozta: érdemi egyeztetés helyett a közlekedési minisztérium levelezni akart a szárnyvonalak esetleges bezárásáról, ez pedig elfogadhatatlan számukra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság új bűnügyi főigazgatója Kökényesi Antal rendőr vezérőrnagy, az új rendészeti főigazgató Samu István határőr vezérőrnagy lesz, a gazdasági főigazgató továbbra is Sipos Gyula rendőr dandártábornok marad. Ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter és Bencze József országos rendőr-főkapitány. Egy-egy határőr tábornok kerül a januárban alakuló Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, valamint három határ-menti megye, Baranya, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg rendőrségének élére. Takács Albert miniszter határozottan cáfolta, hogy a rendőri vezetők között tisztogatásra került volna sor.

Külföldön már bevált kép-, és hangrögzítő rendszert tesztel a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság forgalombiztonsági osztályának vezetője az Inforádióban elmondta: a rendőrautókba szerelt kamera mindent felvesz, ami a jármű előtt történik, így azonnal tudnak intézkedni, ha valaki például áthajt a piros jelzésen. Kázsmér Tamás közölte: a járőrök ruhájára egy mikrofon szerelnek, ami a hangokat és beszélgetéseket rögzíti.

Nem támogatja a Fidesz elnöke, hogy a képviselői fizetések jelentős emelésével oldják meg a költségtérítések kérdését. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a hatalmat gyakorlók nem kérhetik az emberektől, hogy elviseljék a reálbérek csökkenését, miközben a saját fizetésüket többszörösére emelnék. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök valójában azt javasolta, hogy a képviselők keresete ne emelkedjen, de legyen átlátható, ki milyen jogcímen mennyi fizetést visz haza.

Eltérően ítéli meg a jövő évre tervezett állami kiadások nagyságát a gazdasági, illetve a pénzügyminiszter. A szabad demokrata Kóka János, a gazdasági tárca vezetője azt mondta: jövőre 7 százalékkal emelkednek az állami kiadások, és szerinte ez az a viselkedés, ami bármekkora adóbevételt képes felemészteni. Veres János pénzügyminiszter úgy reagált: a jövő évi költségvetés tervezetében nem látja azt, amiről minisztertársa beszélt.

A Pénzügyminisztérium szakállamtitkára szerint elérheti a korábban prognosztizált 2,2 százalékot a gazdasági növekedés idei üteme. Kovács Álmos a Visegrádon tartott II. bankkonferencián azt mondta: a tárca által a következő évre várt 2,8 százalékos GDP-bővülés kedvezőbb, mint a Magyar Nemzeti Bank prognózisa. Hangsúlyozta: jövőre jelentős összegű uniós forrás érkezik az országba, ami növeli a beruházások nagyságrendjét. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta: az elmúlt időszakban a betétek és a hitelek kamatai közötti rés csökkent, ami nagyobb versenyre ösztönözte a hitelintézeteket.

Földértékesítési moratórium kihirdetésére kéri az agrárminisztert a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Budai Gyula, a szervezet szövetségi igazgatója azt mondta: erre azért lenne szükség, mert a jelenlegi jogszabályok kijátszásával értékes mezőgazdasági területek kerülnek külföldi befektetőkhöz. Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője azt mondta: az eddigi állami földeladási gyakorlat tapasztalatai alapján nem látnak indokot a tilalom bevezetésére.

Újabb rekordszintre emelkedett az euró a kora délutáni órákban az amerikai dollárral szemben. Az európai fizetőeszköz elérte, majd meghaladta az 1 dollár 45 centes árat. Ez az árfolyam a legmagasabb az euró 1999-es bevezetése óta és meghaladja a legutóbbi, pénteken elért csúcsot.

Az Európai Unió száj- és körömfájás járvány miatt tilalmat rendelt el mindenfajta ciprusi hús, élőállat és tejtermék kivitelére. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Ciprust magas kockázatú térségnek minősítették, ami azt jelenti, hogy onnan sem élőállatot, sem állati terméket nem lehet exportálni a közösség területére.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×