eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Új üzleti főiskolát alapítanak

Új budapesti magánfőiskola alapítására tett javaslatot az oktatási és kulturális miniszter, jóllehet a tárca régóta eltökélt célja, hogy a minőség javítása érdekében csökkentse a felsőoktatási intézmények számát. A minisztérium szerint a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola teljesítette az intézményalapítás feltételeit, így nem tudják megakadályozni, hogy hallgatókat fogadjon szeptembertől.

Ha a parlament oktatási bizottsága után a képviselők a plenáris ülésen is megszavazzák a felsőoktatási törvény módosítását, 2008 szeptemberétől a budapesti Wekerle Sándor Üzleti Főiskola is fogadhat hallgatókat.

Az új intézmény megalapításához szükséges felsőoktatási törvénymódosítást maga az oktatási és kulturális miniszter kezdeményezte, jóllehet Hiller István tavasszal az InfoRádió kérdésére 5-6 felsőoktatási intézmény megszűnését prognosztizálta 2010-ig.

A tárca régóta hangoztatott célja ugyanis, hogy a minőség javítása érdekében csökkenti az egyetemek és főiskolák számát.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár az InfoRádiónak azt mondta, az intézmény nem kap államilag támogatott férőhelyeket.

"Igaz, volt egy olyan álláspontunk, hogy jelenleg 72 felsőoktatási intézmény van, nem lenne kívánatos ezeknek a számát növelni. Ez most csomagban került a parlament elé. Ennek része volt két intézmény megszűnése. A megállapodás szerint viszont lehet új intézményt alapítani, abban az esetben, ha más intézmények megszűnnek. Így került be a Wekerle. Az új intézmény nem kap államilag támogatott férőhelyeket, ami az alapítás feltétele volt" - jelentette ki Manherz Károly.

Az államtitkár elmondta, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola beolvad a Nyugat-Magyarországi Egyetembe, az esztergomi Vitéz János Főiskola pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetembe.

Manherz Károly hozzátette: a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola akkreditációja már 2003 óta húzódik, egy alkotmánybírósági döntés értelmében pedig az oktatási tárca nem akadályozhatja meg új egyetem vagy főiskola alapítását.

"Nem lehet az intézményalapítási folyamatokat törvényi módon megakadályozni akkor, ha megvannak a tudományos, szakmai és egyéb feltételei. Csupán annyit tehetünk, hogy nem rendelünk meg náluk hallgatókat, hanem amennyiben vállalják, ezt megtehetik a saját rizikójukra. Egyébként több ilyen intézmény is működik" - mondta a felsőoktatási szakállamtitkár.

Manherz Károly hozzátette: nem jó, hogy nincs állami kontroll az intézményi alapítás felett, de az Alkotmánybíróság döntése értelmében erre nincs mód.

Az államtitkár szerint az egyetemek és főiskolák számának cöskkentését nem kényszerű bezárásokkal, hanem intézményi összevonásokkal szeretnék elérni, ez a folyamat pedig néhány éven belül törvényszerűen beindul, hiszen egyre kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×