eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Tölgyessy: "Lassanként kitelhet a miniszterelnök ideje"

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint Gyurcsány Ferencnek nincs széles körben elfogadott válasza a magyar társadalmi modell nyilvánvaló válságára. Ugyanakkor szerinte a Fidesz sem igazán alkalmas a magyar politika előtt álló feladatok megoldására. Az elemző úgy látja: 2010-ben Orbán Viktor kaphat még egy esélyt.

A Heti Válasznak adott interjúban Tölgyessy Péter úgy vélte: egyik politikai oldal sem képes egyértelműen megoldást jelentő válaszokat adni a magyar politika előtt álló kérdésekre.

A politikai elemző szerint erre a feladatra a jelenlegi kormánykoalíció egyre nyilvánvalóbban képtelen. A Fidesz volt országgyűlési képviselője úgy látja: Gyurcsány Ferenc népszavazási kezdeményezése kapcsán "a szocialisták is megőrizték, a miniszterelnöki cselekvőképesség pozícióikat csorbító, igencsak populista bizonyítása nem csupán az Orbán Viktor elleni harc újabb menetét jelenti, hanem általa a kormányfő a maga pártjában is megszilárdítani reméli helyzetét. Így az indítvány akár az MSZP vezetéséért induló küzdelem nyitányának is bizonyulhat".

Gyurcsány mindvégig küzdeni fog

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferencet "a baloldali értelmiségben sokan még mindig a lehetséges legjobb megoldásnak vélik" és az MSZP-sek sem fogják "a Fidesz kedvéért sebtében lenyakazni vezérüket".

A politikai elemző úgy látja: a kormányfő nem roppant össze, "mindvégig küzdeni fog. De korai is lenne még a vezetőváltás, mivel a kormány az államháztartási hiány további jelentős csökkentését ígérte, és erre a népszerűség-romboló politikára, a baloldalnak felesleges lenne újabb első emberét is rátennie".

Tölgyessy Péter szerint ha reális esély lehet a győzelemre, nem kizárt, hogy a következő választásoknak is Gyurcsány Ferenccel vág neki a nagyobbik kormánypárt. Az elemző ugyanakkor úgy látja: "tizennyolc hónap elteltével sincsenek igazán átfogó reformok. Így lassanként mégiscsak kitelhet a miniszterelnök ideje".

Ugyanakkor korai lenne még leírni a szocialistákat - vélte Tölgyessy Péter, aki szerint ha Orbán Viktor hatalomra kerülése lesz a következő választások alapkérdése, az minden kormányzati ballépés ellenére ismét ellenszavazatra mozgósíthatja a baloldal szavazótáborát, ami két választás tanúsága szerint nagyobb, mint a hagyományos jobboldalé.

"A Fidesz régi elnökével megy neki a következő választásoknak"

A Fideszről szólva a párt korábbi parlamenti képviselője elmondta: a népszavazási kezdeményezés "önmagában semmiképpen sem vezethet a kormány bukásához, de másfél évre elfoglaltságot és reményt ad a jobboldalnak".

Tölgyessy Péter kiemelte, hogy a Fidesz ma Európa legnagyobb támogatottságú pártja, "csakhogy már a 2004-es európai parlamenti választásokon is az volt, mégis mire jutott?" - tette fel a kérdést.

Orbán Viktor szerepéről szólva úgy vélte: "a váltásra alkalmas időpont mára elmúlt. Ma bizonyosnak látszik: a Fidesz régi elnökével megy neki a következő választásoknak".

"Orbán Viktor nagyon is maradni akart, és igencsak keleti megoldást választott". A mai Fidesz a legkisebb részecskéjében is az ő pártja" - jelentette ki Tölgyessy Péter, aki szerint "könnyen lehet, hogy Orbán Viktor kap egy utolsó utáni esélyt" a 2010-es választásokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×