eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Leváltott rendőr nem vész el - a nap legfontosabb hírei

A Fidesz elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy pártja nagykoalícióra lépjen a jelenlegi kormánypártokkal. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kormány reformjai káoszt hoztak, az embereket becsapták, a demokrácia értékeit elsilányították, az országban óriási a korrupció és elhatalmasodott a szociális válság.

Orbán Viktor szerint ma Magyarországon abban biztos közakarat van, hogy sürgősen gazdasági és politikai fordulatra van szükség. Mint mondta: keresik az alkotmányos lehetőségeket arra, hogy az emberek kiharcolhassanak egy előrehozott választást.

Módosítaná a gyülekezési törvényt a Nemzetbiztonsági Kabinet

A szabálysértési és a gyülekezési törvény módosítását javasolja a Nemzetbiztonsági Kabinet - mondta a testület ülése után a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Szilvásy György kifejtette: javasolják, hogy a bejelentés nélküli, de békés tüntetést ne kelljen azonnal feloszlatnia a rendőrségnek, vagy el lehessen távolítani a tüntetés helyszínéről azt a személyt, aki maszkkal takarja el arcát. A miniszter arról is beszámolt: nincs információjuk arról, hogy november 4-ére valamilyen atrocitás készülne.

Menesztett főrendőrök

Hat megyei rendőrfőkapitány vezetői kinevezésének visszavonását kezdeményezte az igazságügyi és rendészeti miniszternél az országos rendőrfőkapitány. Bencze József Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye rendőrfőkapitányainak felmentését nem indokolta.

A hivatalos közlemény szerint az érintett tábornokoknak jelenlegi beosztásuknak megfelelő, kiemelt főtanácsadói, illetve főosztályvezetői beosztást ajánlott fel, amelyet a főkapitányok elfogadtak.

Dobozi új beosztása

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat volt vezetője lesz a Köztársasági Õrezred új parancsnoka. Dobozi József azután mondott le a Rebisz vezetői posztjáról, hogy az autópálya-rendőrök vesztegetési ügye és a Múzeum körúti erőszak néven ismertté vált eset napvilágra került, és több bírálat érte a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot a tavaly őszi zavargások kezelése miatt is.

Meghosszabbítják a mobilitás programot

Meghosszabbítja az egészségügyi tárca a mobilitás programot, amely az áprilisi kórház-átalakítások miatti elbocsátott orvosok, szakdolgozók munkához jutását segítette - értesült az InfoRádió.

A minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott levele szerint erre azért van szükség, mert nagyon sok kórház későn kezdte meg a létszámcsökkentést, ezért több dolgozó még jelenleg is a felmentési idejét tölti. Kállai Ernő a kisebbségi törvényt módosítaná

A kisebbségi törvény módosítását sürgeti a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa. Kállai Ernő azt mondta: a választói névjegyzék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az ombudsman az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előtt úgy fogalmazott: valószínűsítik, hogy a megalakult kisebbségi önkormányzatok mintegy hat százalékát nem az adott kisebbségi közösséghez tartozók hozták létre, 119 helyen úgy alakult érdekképviselet, hogy a 2001-es népszámláláskor néhány ember vagy egy sem vallotta magát az adott kisebbséghez tartozónak

Változik az ártámogatás

Január elsejétől változik a gáz-, és távhőtámogatási rendszer - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: az alacsony keresetűek két alsó kategóriájában a támogatás nem változik, a két magasabb kategóriában viszont az infláció mértékével csökken.

Ötpárti egyetértés a költségvetési szabályokról?

A pénzügyminiszter szerint ötpárti egyetértés körvonalazódik az új költségvetési szabályokról. Veres János a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén azt mondta: reméli, hogy november közepén a parlament elé terjeszthetik a törvényjavaslatot.

A pénzügyi tárca vezetője szólt arról is, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása alapján támogatja a kormány azt a módosító indítványt, amely szerint a jövő évi adórendszer keretében az 50 millió forintnál kisebb nyereségalappal rendelkező vállalkozások adóterhe 16 százalékról 10 százalékra csökken, ha a megtakarított 3 millió forintot fejlesztésre illetve a foglalkoztatás bővítésére használják fel.

Veres János megerősítette: a kabinet kitart az úgynevezett kisadók összevonása mellett, amely az adóegyszerűsítést és a jobb áttekinthetőséget szolgálja. A tervek szerint a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járadék és a rehabilitációs járulék helyébe lép az egységes adónem, amelynek alapja a korrigált nettó árbevétel lenne.

Francia kérő az OTP 10 százalékára

Az OTP egyelőre nem erősítette meg azt a sajtóinformációt, amely szerint a francia AXA cég megveszi a Garancia Biztosítót és az OTP 10 százalékát. A hírt a Figyelő című hetilap közölte.

A portfolio.hu szerint a tulajdonszerzés mindenképpen menedzsmentbarát, és a stratégiai szövetség képét vetíti előre. A gazdasági szakportál úgy véli: a kérdés csak az, hogy milyen OTP részvények kerülnek a franciák kezébe.

Korábban az OTP vezetősége úgy vélte: egy nemzetközi biztosító partnerrel való együttműködés gyorsíthatja a regionális banki termékkínálat minden piacra kiterjedő kiegészítését biztosítási termékekkel.

Az elemzés megjegyzi: az OTP számára a Garancia Biztosító eladása jó döntés lehet, hiszen a vállalat a nemzetközi terjeszkedésben nem nagyon vett részt; az AXA-val az OTP egy erős biztosítási partnerre tenne szert.

Amennyiben eladásról lenne szó, akkor az OTP egyszeri tőkenyereségre tenne szert, így lenne forrása a banknak ahhoz, hogy több kisebb orosz bank megvásárlása mellett, egy újabb piacra lépjen be.

Biztosítóváltás előtt


Fokozottan ellenőrzi az idén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piac szereplőit. A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: 2007-ben számos, az ügyfelek érdekeit szolgáló törvénymódosítás lépett életbe. Binder István közölte: lényegesen egyszerűsödik a kártörténeti igazolás folyamata.

Hangsúlyozta: az egyik lényeges változás, hogy ha az ügyfél biztosítót vált, és megadja a korábbi társaság nevét illetve a kötvényszámot, akkor nem az autósnak, hanem az új biztosító cégnek kell kikérnie a kártörténeti igazolást. Pályázat a neutronkutató központra

Debrecen és Székesfehérvár is pályázik az Európai Neutronkutató Központ megépítésére - közölte Pálinkás József akadémikus a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetében tartott konferencián.

A tudós hangsúlyozta: a központ 40 évre 4 ezer kutatónak biztosítana kutatási lehetőséget, létrejöttével Magyarország felkerülne Európa tudományos központjainak térképére.

Az akadémikus emlékeztetett: az intézmény lehetséges magyarországi helyszínét pályázaton választotta ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Mezei Ferenc, az akadémia munkatársa elmondta: az Európai Spallációs Neutronforrás központ lényegében egy részecskegyorsítóra épülő nagyberendezés-komplexum, amely anyagszerkezet-kutatási, nanotechnológiai és molekurális biológiai feladatokra állítana elő intenzív neutronnyalábokat.

A központnak 2017-re kellene elkészülnie. Az egymilliárd eurós beruházásra mások mellett Svédország és Spanyolország is pályázik.

Gyerekekre szakadt a löszfal

Veszprém megyében tovább keresik azt a 12 éves kisfiút, akire társaival együtt ráomlott a Sümegprága határában lévő homokbánya löszfala. Két gyerek holttestét kora este megtalálták. A balesetet felfedező 15 éves fiút sokkos állapotban a Keszthelyi kórházba vitték.
Zöld János, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az Info Rádióban elmondta: a helyszínen speciális mentők és keresőkutyák dolgoznak. Hozzátette: a nagy mennyiségű homok miatt kevés az esély arra, hogy életben találják a harmadik gyereket.

A Sümegprága melletti illegális homokbányában három 12 éves gyerek játszott, amikor beomlott a bánya löszfala. A balesetet egy 15 éves fiú jelentette, aki korábban társaival a helyszínen volt, majd elment és visszatértekor fedezte fel a történteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×