eur:
389.45
usd:
361.59
bux:
68448.88
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Képriport az eltemetett kristálybarlangról

Szerda estig kell elhordania a Citadella alatti Kristálybarlang előtt felhalmozott több méter magas földhalmot az ugyanott luxusvillát építtető cégnek - tudta meg az InfoRádió a természetvédelmi hatóságtól. Eközben nyilatkozatháború alakult ki az ingatlanfejlesztő cég és Adamkó Péter barlangkutatók között, azt viszont továbbra sem tudni, hogy megrongálódott-e a világszenzációnak számító barlang.

Továbbra is több méter magas építési törmelék torlaszolja el a januárban a Citadella alatt felfedezett Kristálybarlang bejáratát. A világszenzációnak számító képződményre egy luxusvilla építésének kezdetén bukkantak a munkások.

Az I. kerületi önkormányzat akkor leállíttatta az építkezést, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal viszont elfogultságra hivatkozva a VII. kerületi hatóságok kezébe utalta az ügyet, Erzsébetváros pedig úgy engedélyezte a villa további építését, hogy a barlang bejáratát a cég vezesse ki egy közterületre.

Adamkó Péter barlangkutató szerint a cég ezt nem tette meg, nem biztosította számára és kutatótársainak a szabad bejárást.

Az építtető, nemes egyszerűséggel eltemettette a barlangot. Ez kimeríti a természetvédelmi bűncselekmény fogalmát - fogalmazott.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerint ezt egyelőre nem lehet kijelenteni, a hatóság mindenesetre szombaton leállíttatta az építkezést - mondta az InfoRádiónak Váncsa Gábor osztályvezető.

Köteleztük a beruházót, hogy október 31-ig szabadítsa fel a barlang bejáratát, és november 30-ig készítsen barlangtani szakvéleményt, hogy megsérült-e a barlang, vagy sem az elmúlt napok folyamán - tette hozzá.

Az InfoRádió nem tudta elérni a B-Soares Ingatlanfejlesztő kft. vezetőit, a cég közleménye szerint azonban nem építési törmelékről, hanem földről van szó, ami alacsonyabb, mint ahogy Adamkó Péter állítja, ráadásul nem a barlang felett, hanem a bejárat előtti területen van.

Hozzátették: a cég eddig ötmillió forintot áldozott a barlangra, ebből 3,6 millió forintot - a kizárólagos kutatási engedéllyel rendelkező - Adamkó Péter kapott.

<

Gipszvirág (képgaléria)

A kutató az InfoRádiónak azt mondta, nem ő, hanem egy kft. kapott megbízási díjat a feltárásra, amelynek alvállalkozója az általa vezetett Barlangkutató és Hegymászó Sport Egyesület. A szervezet elnöke cáfolta azt is, hogy ő a kizárólagos kutató.

Az I. kerületi önkormányzat szerda reggelre összehívta az üggyel foglalkozó operatív bizottság ülését.

A munkások kedd délelőtt már elkezdték elhordani a földet, egyelőre azonban nem tudni, hogy megrongálódott-e a világszinten is szenzációnak számító kristálybarlang.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×