eur:
387.05
usd:
358.72
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

A katasztrófák hétfője - a nap legfontosabb hírei

Ausztriában a sofőr figyelmetlensége miatt borult fel hajnalban egy magyar turistákat szállító autóbusz. A jármű 48 éves vezetőjét - aki könnyebben sérült meg - már kihallgatták.

Az A2-es autópályán Graz közelében történt balesetben 3 ember meghalt, 25-en megsérültek, közülük négynek az állapota súlyos. Séra Attila, az utazást szervező iroda igazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy 22-en Magyarországra érkeztek azok közül, akik nem, vagy csak könnyebben sérültek meg.

Milánóból két busz tartott hazafelé egy olasz bajnoki labdarúgó mérkőzésről; a felborult jármű - amelyen összesen 42-en utaztak - jó műszaki állapotban volt.

Idehaza délelőtt az M3-as autópályán is történt egy súlyos baleset; egy paraffinolajat szállító tartálykocsi, egy másik teherautó, egy mikrobusz és egy személyautó ütközött Füzesabony és Mezőkövesd között.

A szerencsétlenségben 3 ember halt meg. A baleset után az úttestre folyt parafinolaj meggyulladt, de a katasztrófavédelmi szakemberek a robbanásveszélyt elhárították. A levegőbe került égéstermékek nem veszélyeztették a lakosságot.

SZDSZ: módosítók a büdzséhez

Három módosító javaslatot nyújt be a Szabad Demokraták Szövetsége a jövő évi költségvetésről szóló parlamenti vitában - közölte a liberális párt elnöke.

Kóka János az SZDSZ parlamenti frakciójának ülésén elmondta: differenciált családi pótlékot vezetnének be; a személyi jövedelemadó három százalékát tennék felajánlhatóvá az eddigi egy plusz egy százalék helyett és 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelnék a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának felső határát.

A képviselőcsoport ülésén részt vevő Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy a javaslatok időzítését nem tartja szerencsésnek.

Fideszes javaslatok a büdzséhez

Mintegy 250 milliárd forintot csoportosítana át a Fidesz a jövő évi költségvetésben az oktatási és a szociális ágazat támogatására, valamint munkahelyteremtő és egészségügyi célokra.

Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes elnöke az InfoRádióban elmondta: plusz 100 milliárd forintot juttatnának oktatási és a szociális feladatokra az önkormányzatokon keresztül.

Hozzátette: összeállítottak egy munkahelyteremtő, vállalkozástámogató csomagot is, amelynek körülbelül 80 milliárd forint a forrásigénye. A politikus hangsúlyozta: pártja elképzelése szerint egészségügyi kiadásokra 70 milliárd forinttal több jutna a tervezettnél.

Közvélemény-kutatás: az emberek elégedetlenek a politikával

A megkérdezettek többsége a kormány és az ellenzék munkáját is negatívan értékeli, a Fideszt ugyanakkor kétszer annyian támogatják, mint az MSZP-t - derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb felméréséből.

Az október 12. és 26. között, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatás alapján a kabinet munkájával a válaszadók 65 százaléka, míg az ellenzék tevékenységével 56 százaléka elégedetlen.

Ha most lennének a választások az összes megkérdezett 29 százaléka a Fideszre, 15 százaléka az MSZP-re szavazna.
Ptk.-módosítás a gyűlöletbeszéd miatt

Elfogadta az Országgyűlés a polgári törvénykönyv gyűlöletbeszéddel összefüggő módosítását. A képviselők 184 igen, 131 nem és 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá a jogszabályt.

A változtatás célja, hogy a vallási, nemzeti és etnikai csoportok, valamint a szexuális orientáció miatt kisebbségben lévő emberek bírósághoz fordulhassanak a közösségüket sértő megnyilvánulásokkal szemben.

A parlament megszavazta a termőföldről szóló törvény módosítását és a termőföld védelméről szóló törvényjavaslatot is.

Sztrájkolni fognak a Kapos Volán buszvezetői

Megtartják a Kapos Volán buszvezetői a kedd reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot, annak ellenére, hogy a Somogy Megyei Munkaügyi Bíróság első fokon jogellenesnek mondta ki a munkabeszüntetést. Az ügyben a munkáltató kért állásfoglalást.

Dobi István, a sztrájkot kezdeményező Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári elnöke elmondta: az ítéletet megfellebbezik, és mivel nem jogerős döntésről van szó, ezért határoztak a munkabeszüntetés megtartása mellett.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet a sztrájkkal párhuzamosan Budapesten demonstrációt tart. A tüntetést és a sztrájkot azért hirdették meg, mert egy törvény az autóbuszok típusa szerint eltérően állapítja meg a korkedvezményes nyugdíj jogosultságának időpontját.

Maradt az alapkamat szintje

Nem változtatott a jelenleg 7,5 százalékos jegybanki alapkamaton a Monetáris Tanács.

A Reuters elemzői korábban ugyanakkora esélyt láttak az alapkamat szinten tartására, mint a 25 bázispontos csökkentésre. A testület legutóbb szeptember 24-én döntött mérséklésről; akkor 7,75 százalékról 7,5 százalékra csökkent az alapkamat.

A MOL emeli az üzemanyagok árát

Szerdától bruttó 4 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL.

A társaság legutóbb október közepén változtatta a benzin árát, akkor bruttó 2 forinttal csökkentette azt. A gázolaj ára szeptember második fele óta nem változott.

Megváltoztatták egy szlovákiai múzeum nevét

Szlovákiában megváltoztatta a révkomáromi székhelyű, A Magyar Kultúra és a Duna Mente Múzeuma nevét a Nyitra megyei önkormányzat.

A nagy hagyományokkal rendelkező intézmény elnevezéséből törölték a magyar kultúra szavakat. A döntés hosszabb ideje várható volt, és számítani lehetett arra is, hogy Fehér Csaba igazgatót leváltják.

Címlapról ajánljuk
Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×