eur:
388.67
usd:
361.15
bux:
68653.14
2024. május 7. kedd Gizella

MOK: ez nem valódi társadalombiztosítás

Az üzleti alapú egészségbiztosítás nem szolidáris, tehát nem hajtja végre a nem kifizetődő fejlesztéseket - mondta az InfoRádióban a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sosem működött valódi társadalombiztosítóként, csak pénzkifizetőkét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gyenes Géza.

A titkár kifogásolta, hogy a kormány folyton a társadalombiztosítás elavultságáról beszél, holott ez szerinte nem a tb-re, csak az OEP-re igaz.

Az OEP egy "elabortált" szervezet - fogalmazott, mert szerinte egy valódi társadalombiztosítónak van vagyona, amely megkönnyíti a gazdálkodását, hiszen segítségével pótolni tudja a hiányzó forrásokat, a bevételekkel pedig saját maga gazdálkodik, ahhoz senkit nem enged hozzá.

Gyenes Géza szerint Magyarországon ilyen értelemben nincs társadalombiztosítás, csak állami egészségügy. Az OEP-nek nincs saját vagyona, a járulékbevételeket pedig az állam kezeli, sőt, azt is az állam mondja meg, hogy a járulékbevételekből mennyit forgat vissza az egészségügybe. Mindennek azonban az ellátáshoz semmi köze sincs.

A kamara javaslata szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat valódi egészségbiztosítóvá kell tenni, amelyből az állam nem vonhatja ki önkényesen a járulékokat, sőt, a járulékokat neki is be kell fizetnie. Ha pedig pénzt akarna kivonni a rendszerből, akkor az állam kezére is "rá lehet csapni".

Mindehhez az egészségügyi és a társadalombiztosítási törvényeket kellene módosítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×