eur:
388.42
usd:
360.88
bux:
68730.96
2024. május 7. kedd Gizella

Horn: Orbán nélkül a Fidesszel is menne

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Horn Gábor el tudná képzelni a közös kormányzást egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel.

Miközben a Tárki legfrissebb felmérése szerint a szabad demokraták mind a teljes lakosság, mint a biztos pártválasztók körében egy százalékon állnak, az SZDSZ-es ügyvivő a stop.hu-nak adott interjújában azt mondta, "nem tudunk olyan rosszak lenni, hogy ezt az 5-6%-ot elveszítsük".

Van egy olyan elkötelezett liberális szavazóbázis, akik szerint egy rossz SZDSZ is jobb választás, mint az összes többi. "Potenciális szavazóink kisebb része az MSZP-nél, nagyobb része pedig a Fidesznél van" - mondta Horn Gábor.

A kancellária államtitkára szerint az SZDSZ be van szorítva abba a szerepbe, hogy csak az MSZP-vel tud szövetségre lépni. Horn Gábor az MDF-et nem tartja politikailag értelmezhetőnek, az Orbán Viktor vezette Fideszt pedig szalonképesnek tekinti.

A Népszabadság arról számol be, hogy napokon belül elkészül az MSZP polgármester-képviselői által fogalmazott Demokrácia-csomag. A mintegy 100 képviselő a héten ismét tárgyalóasztalhoz ült Gyurcsány Ferenc pártelnökkel, minek következtében a polgármesterek képviselői összeférhetetlenségéről szóló passzus kikerült a kormányfő által kezdeményezett - a közélet megtisztítását célzó - törvénycsomagból.

A szerdai találkozón a szocialista polgármesterek ismertették a Demokrácia-csomag elnevezésű közjogi program eddig kész részleteit. A lap úgy tudja, hogy a csomag három részből áll. A parlamenti csomagban szerepel az összeférhetetlenség és a kisebb parlament ügyének rendezése.

Az önkormányzati csomagban a polgármesterek jogállásáról és a regionalizációról lesz szó, a harmadik úgynevezett népszavazási csomagban pedig az Alkotmánybíróság által már korábban kifogásolt hiányosságok átemelése szerepel, így például annak szabályozása, hogy meddig kötelező a törvényhozásra egy érvényes ügydöntő referendum.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×