eur:
388.6
usd:
361.18
bux:
68647.37
2024. május 7. kedd Gizella

Áttörés a méhnyakrák megelőzésében

Magyarországon a nők méhnyakrák megbetegedésének 72 százalékát lehetne megelőzni azzal, ha a humánpapilloma-vírus elleni védőoltást felnőtt, azaz természetes úton már megfertőződött nőknek is beadják - számolt be a legfrissebb kutatási eredményekről a Fővárosi Szent István Kórház nőgyógyászati osztályának szakorvosa.

Koiss Róbert onkológus-nőgyógyász emlékeztetett: a felnőttek esetében nem az első, hanem az újrafertőződések védhetők ki így, hiszen a méhnyakrákokat általában a sorozatos újrafertőződések okozzák.

Az eddigi, a vírus ellen beadott oltásokat csak a 10-18 év közötti lányoknak ajánlották az orvosok, akik még nem élnek szexuális életet, így nem fertőződhettek meg a vírussal. Az új vakcina azonban azoknak is igen hasznos lehet, akik már hordozták magukban a humánpapilloma-vírust.

A már megkapott fertőzés az esetek 80 százalékában egy éven belül eltűnik - mondta Koiss Róbert, hozzátéve, ilyen esetekben érdemes védekezni az újrafertőződés ellen.

A méhnyakrák kialakulásáért 99 százalékban a humánpapilloma-vírus egyes típusai felelősek. Egyes citológiai központokban a szűrésekkel a vírus jelenlétét is vizsgálják, így a daganatos elváltozás sokkal hamarabb felismerhető, mint a hagyományos diagnosztikai berendezésekkel.

Budapesten kívül Debrecenben és Egerben végeznek humánpapilloma-szűrést, a vizsgálat ára 5500 forint.

Budai Bernadett kormányszóvivő pénteken jelentette be, hogy ingyenes szűrővizsgálatot szervez a Miniszterelnöki Hivatal minden szombaton november 3-a és december 15-e között az ország 7 nagyvárosában. Hozzátette: a program keretében egyebek közt melanóma-szűrést, vércukorszint-, testzsír százalékmérést, szemészeti és hallásvizsgálatot végeznek a szakemberek a rendezvényre látogatóknak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×