eur:
389.24
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Megbuktatták Keller Lászlót Törökbálinton

Feloszlatta magát a Pest megyei Törökbálint képviselőtestülete, ezzel mind a testület, mind pedig Keller László szocialista polgármester megbízatása lejárt.

A csütörtök délutáni testületi ülés napirendjén szereplő, tíz képviselő által jegyzett sürgősségi indítvány eredményeként feloszlatta magát a Pest megyei Törökbálint képviselő-estülete, így a testület és Keller László MSZP-s polgármester megbízatása is lejárt.

A lejárt megbízatású testület és a polgármester az előrehozott választásig teljes jogkörrel a helyén marad.

A 2006-os önkormányzati választáson az MSZP jelöltje, Keller László szerezte meg a polgármesteri posztot, az önkormányzatban azonban az ellenzék került többségbe. A testületben a Fidesz-KDNP nyolc, a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület két tagjával szemben az MSZP a Civil Fórum Egyesülettel együtt hét szavazattal rendelkezik.

A csütörtökön megtárgyalt sürgősségi indítványt a nyolc fideszes képviselő mellett a Szent Flórián Törökbálintért Egyesület által delegált két képviselő is támogatta. Az indoklás szerint a testület az elmúlt egy évben nem tudott hatékonyan működni.

Győrfi László, a Fidesz és a KDNP frakciójának vezetője szerint egy egy éve tartó folyamat végére került pont. Mint mondta, próbáltak együtt dolgozni a polgármesterrel, de bebizonyosodott, hogy ez lehetetlen. "A város ügyei akadozva haladnak, Keller László a halogatás embere" - jegyezte meg.

Az együttműködést nehezítette az is, hogy augusztusban a Fidesz padsoraiból, de a képviselőcsoport hozzájárulása nélkül választották meg alpolgármesternek Pekk Józsefet, akit ezek után a frakció kizárt a soraiból.

Elmondta azt is: a jobboldal a következő választáson nem követi el újra azt a hibát, hogy három jelöltet indít a szocialista polgármesterjelölt ellen.

Keller László elmondta, hogy a döntés szerinte "kifejezetten a személye ellen indított támadás" eredménye. Mint mondta: a Fidesz az országos politikából ismert utat választotta, "mindenkor, mindenhol a hatalomra tör".

A kezdeményezés a szocialista politikus szerint "oktalan volt", hiszen a város dolgai jól mentek, az elfogadott munkatervben és ciklusprogramban megfogalmazott célokat pedig eddig "megfelelő konszenzussal" sikerült elérni. Keller László arra a kérdésre, hogy indul-e a polgármesteri címért, még nem tudott válaszolni.

Azt egyelőre nem döntötte el, hogy indul-e az időközi választáson, azt azonban elmondta: úgy gondolja, hogy őt négy évre választották meg az emberek.

A törvény által előírt határidők betartásával három hónapon belül, előreláthatóan januárban időközi választás lesz Törökbálinton. Ezt követően kezdheti meg munkáját az új polgármester és az új testület.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×