eur:
388.79
usd:
361.91
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A tüntetők közül 82-őt állítottak elő - a nap legfontosabb hírei

Eddig 82 embert állított elő a rendőrség a reggeli engedély nélküli tüntetésekkel összefüggésben. Bencze József országos rendőrfőkapitány elmondta: még zajlanak olyan rendőri intézkedések, amelyek következtében további eljárások várhatóak.

Az előállítottak között van a korábbi Kossuth téri kormányellenes tüntetések több szervezője. Reggel 8 óra után néhány perccel demonstrálók egy csoportja megpróbálta blokád alá vonni az Erzsébet hidat, három ember pedig - szintén a forgalom akadályozásának érdekében - felmászott a Lánchídra. A rendőrség mindkét helyen perceken belül megkezdte az intézkedést az engedély nélküli akció miatt; az Erzsébet hídtól a demonstráció néhány száz résztvevőjét fokozatosan a Keleti pályaudvarig szorították, ahol a tömeg feloszlott. A rendzavarók délelőtt több rendőrautót megrongáltak, a kerekeiket kiszúrták és egy esetben kromofággal öntötték le. Az engedély nélküli demonstrációkat a kormány, az MSZP, a Fidesz és az MDF is elítélte.

Demszky javaslata: perelje be a rendzavarókat, akit kár ért

Négy pontból álló kártérítési terv megvalósítását kezdeményezi a főpolgármester a budapesti rendzavarásokban részt vevőkkel szemben. Demszky Gábor az InfoRádióban úgy vélte: javaslatával elkerülhető, hogy a politikai provokációk árát a budapesti adófizetők, nem pedig a tényleges károkozók fizessék meg. A főpolgármester a többi között azt kezdeményezi, hogy a szabálysértési bírságra vonatkozó rendelkezések szigorításával a ténylegesen kirótt bírság valóban álljon arányban az okozott károkkal.

Módosítaná a kormány a rendőrségi törvényt

Hamarosan benyújtja az Országgyűlésnek a kormány a rendőrségi törvény módosítására vonatkozó javaslatát - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára. Juhász Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a tervezet foglalkozik a rendőrök azonosítójának kérdésével, szabályozza a hang- és képrögzítést a közterületeken, valamint a térfigyelő kamerák elhelyezését.

Veres ragaszkodik a költségvetéshez

Ragaszkodik a kormány által benyújtott és elfogadott költségvetéshez a pénzügyminiszter; Veres János Londonban hozzátette: az MSZP elnökségi tagjaként ugyanakkor a koalíción belül megbeszélhetőnek tartja az SZDSZ által nyilvánosságra hozott javaslatokat. A pénzügyi tárca vezetője, aki Kóka János gazdasági miniszterrel együtt tájékoztatta a sajtót londoni tárgyalásaikról, kérdésre válaszolva azt mondta: a célokban nincs vita a koalíciós partnerek között, a nézeteltérés abból adódik, hogy - például a családi pótlék növelése, illetve az szja sávhatárainak megváltoztatása esetében - az MSZP szerint nem használható fel a célra a liberálisok által megjelölt forrás.Kedden kerül a Parlament elé az egészségbiztosítási törvénytervezet

Kedden nyújtja be az Országgyűlésnek az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezetet az Egészségügyi Minisztérium. Horváth Ágnes, a tárca vezetője hozzátette: várhatóan szintén a jövő héten lesz olvasható az a több száz oldalas hatástanulmány, amely a javaslattal párhuzamosan készült el. Az új rendszer a kormány szerint semmilyen pluszterhet nem ró a lakosságra, viszont garanciákat tartalmaz arra, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül. Közben Pesti Imre, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes tagja úgy nyilatkozott: az új rendszerben nem a gyógyítás lesz a központi kérdés, hanem a profit növelése.

Demonstrációkat terveznek a szakszervezetek

Tiltakozó akciókat hirdet november 21-re a Liga Szakszervezetek az egészségbiztosítás tervezett átalakítása és a nyugdíjreform miatt. Gaskó István elnök az InfoRádióban elmondta: továbbra is elfogadhatatlannak tartják, hogy a magánbiztosítók részt vegyenek az egészségügyi rendszerben. Hozzátette: a nyugdíjrendszer átalakítását azért nem támogatják, mert a jövőre nyugdíjkorhatárt elérőknek nettó 8 százalékkal kevesebb lesz a járandóságuk.

Budapesti programmal készül a Fidesz

Két héten belül nyilvánosságra hozza a fővárosi Fidesz-frakció a párt budapesti programját tartalmazó várostervet. Ezt Tarlós István, a képviselőcsoport vezetője jelentette be, miután a Fidesz elnöke látogatást tett a frakciónál. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a képviselőcsoport elmúlt egy éves munkája azt igazolja, hogy a Fidesz és Tarlós István jó gazdái lennének Budapestnek.

Eloltották a tüzet a Flórián üzletközpontban

Eloltották délutánra a tüzet a budapesti Flórián üzletközpontban. A vásárlókat időben kimenekítették, csak egy biztonsági őr sérült meg könnyebben. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: ötös fokozatú riasztással vonultak ki a helyszínre, az eddigi vizsgálatok szerint egy konyhai elszívó berendezés gyulladt ki; a lángok innen terjedtek tovább. A tűz több szintet érintett, a lángok számos különálló helyiségben is pusztítottak. Azt még nem tudni, mekkora a kár.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×