eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A tokajiak reménykednek és demonstrálnak

A Tokaj Reneszánsz Egyesület elnöke szerint jogtalanul adta ki a hatóság a Szerencsen épülő szalmatüzelésű erőmű építési engedélyét. Mészáros László az InfoRádiónak elmondta: a szombati tiltakozó demonstrációnak még lehet haszna, eddig ugyanis csak földmunkákat végeztek az építők.

Bár már több teherautónyi földet hordtak a tervezett erőmű területére, Mészáros László szerint az építkezés még nem kezdődött meg. Az egyesület elnöke szerint a beruházó csak az eltökéltségét akarta demonstrálni, valójában még nem építettek semmit.

Épp ezért a helyiek még mindig bíznak abban, hogy az erőmű nem készül el, ennek érdekében pedig minden követ megpróbálnak megmozgatni. Megkeresték az UNESCO illetékeseit, és szombatra egy demonstrációt is szerveznek.

Mészáros László elmondta: törvényességi vizsgálatot kezdeményeztek az építési engedély kiadása ellen, szerintük ugyanis az erőművet szerepeltetni kellett volna az országos területrendezési tervben.

Kártékony lehet az aszútermésre

A 35 méter magas épület a tájképet is rontaná, de ami talán ennél is nagyobb baj, tönkre is tehetné azt a mikroklímát, amely különlegessé teszi a tokaji borokat, hiszen csak itt található meg - mondta az InfoRádióban Zwack Izabella, a Dobogó Pincészet tulajdonosa. A borász a borvidék különlegességét, az aszút is félti.

Ráadásul - mivel a környéken nincs szalma - évente csaknem 20 ezer kamion fordulna meg ezen a vidéken. Zwack Izabella azzal egyetért, hogy szükség van Magyarországon a vidék fejlesztésére, ezt a beruházást azonban nem Tokaj környékén kell megvalósítani - mondta.

Nem ez az egyetlen tervezett beruházás, amely veszélyezteti a tokaji történelmi borvidéket. A szlovák oldalon egy perlitbánya megnyitását, valamint Tőketerebesen egy széntüzelésű erőmű építését is kilátásba helyezték.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Ijesztő trend indult újra a világban, ismét nő a szakadék

Az elmúlt évtizedben megtorpant a fejlődő országok felzárkózása a gazdagabb nemzetekhez képest. Az Economist magazin elemzése szerint a szegényebb országok jóléti mutatói lassabban javulnak, mint ahogy a fejlett gazdaságok gyarapodnak. Ez a trend ellentétes az 1990-es évek közepétől kezdődő húszéves időszakkal, amikor a globális szegénység csökkenő tendenciát mutatott - közölte az Infostart.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×