eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tanévkezdés: kevesebb gyerek, tanár, iskola és pénz

Négyszázötvenhat iskolát szerveztek át és 8.600 pedagógust bocsátottak el szeptemberig - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője. A Pedagógusok Szakszervezete az oktatói illetményrendszer átdolgozását javasolja.

Szeptemberig 456 iskolában történt átszervezés, ezek az intézmények már nem önálló jogi személyek, közülük azonban mindössze 33-ról jelentették azt, hogy jogutód nélkül, véglegesen szűnt meg - mondta az InfoRádiónak az Oktatási Minisztérium főosztályvezetője.

A többi valamilyen formában tovább működik: vagy megváltozott a fenntartója, vagy egy másik iskola tagintézménye lett - tette hozzá Csillag Márta.

A tanév vége óta összesen 8.600 pedagógust bocsátottak el, közülük 6 ezren keresnek állást. A számítások szerint 30 százalékuk talál majd munkát - közölte a főosztályvezető.

A Fidesz szerint diákonként 21 ezer forinttal kevesebb jut az oktatásra, mint tavaly, Csillag Márta azonban ezt vitatja, hiszen a normatívát más alapokon számolják, több mutató figyelembe vételével.

Hozzáfűzte: a közoktatási törvény a közoktatás rendszeréből csak az óraszámemelés következményeit vonja ki, ennél nagyobb csökkenés nincsen a 2008 szeptemberétől kezdődő időszakban.Új illetményrendszert dolgoznának ki

A Pedagógusok Szakszervezete egy olyan illetményrendszer kidolgozásához kéri a parlament segítségét, amely igazodna a minimálbérhez, és biztosítaná a végzett munka mennyiségével és minőségével arányos jövedelemhez való jog érvényesülését - mondta az InfoRádiónak a szakszervezet alelnöke.

Szlankó Erzsébet közölte: nem az összegeket módosítanák, hanem az illetménytáblát, amely jelenleg nem fejezi ki a pályán eltöltött évek számát és a képzettség minőségét.

Az elképzelés szerint az "aki többet dolgozik, többet keres" elv érvényesülne.

Nem lesz szép az ősz

A PSZ alelnöke úgy véli: ez az ősz sem lesz szép a magyar közoktatásban, hiszen idén kevesebb iskolában kevesebb pénzből kevesebb pedagógus tanít majd.

Szlankó Erzsébet elmondta: igaz, hogy csökkent a tanulói létszám, a megszorító intézkedések meghozatalánál azonban nem ezt vették figyelembe: az elvonás annál nagyobb mértékű volt, mint amennyit a kisebb létszám indokolt volna.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ és Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×