eur:
389.55
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarország felkészült a schengeni csatlakozásra

Magyarország felkészült a schengeni csatlakozásra - hangzott el vasárnap a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón a Határőrség Országos Parancsnokságán, Budapesten, ahol bemutatták a 30 milliárdos eszközbeszerzés során vásárolt gépjárműveket és technikai eszközöket.

Béndek József, a határőrség országos parancsnoka elmondta: a csatlakozás végleges időpontjáról ősszel születik döntés azt követően, hogy szeptember 20-25. között a schengeni ellenőrző bizottság ismételten megvizsgálja a határőrizeti rendszerünket, illetve a határőrség-rendőrség együttműködését.

Beszámolója szerint háromféle határszakasz jön létre: a belső határ, az Európai Unión belüli külső határ, illetve az unión kívüli külső határ. Utóbbi az ukrán, horvát és a szerb határszakaszra vonatkozik, s aki ezen a szakaszon kíván belépni az országba nem uniós állampolgárként, annak schengeni vízummal kell rendelkeznie.

A magyar nemzetiségűekkel kapcsolatban kifejtette: a schengeni egyezmény nem nemzetiségi alapon definiál, hanem állampolgárságra vonatkozik. Vagyis az Ukrajna, Szerbia, illetve Horvátország felől érkező, ott élő magyar nemzetiségűeknek vízum szükséges. Béndek József hozzátette: ennek formája nem határrendészeti kérdés.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy melyek a vízum megszerzésének feltételei, Piros Attila, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti szakállamtitkára azt mondta, erre még nem tud teljes körűen válaszolni, mert még nemzetközi tárgyalásokat folytatnak ez ügyben. A határon túl élő magyar nemzetiségűekkel kapcsolatban azt mondta: "nem kívánjuk őket kirekeszteni és rosszabb helyzetbe hozni, de a schengeni tagsággal összefüggésben a schengeni kódex előírásait mindenképpen tartani kell".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×